All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Pre 6 meseci je odlučila da se iz Danske vrati u Hrvatsku, ali je ubrzo po dolasku ponovo zažalila što je tu

Kada je završla fakultet, u toj zemlji je stekla pravo na nadoknadu za nezaposlene, ali kako se u Hrvatskoj otvorila mogućnost stručnog usavršavanja u jednoj renomiranoj dizajnerskoj kući, odlučila je da se vrati u domovinu, iako je u pitanju bila manja cifra od one koju bi dobijala u Danskoj.
Dvadesettrogodišnja Riječanka se pre šest meseci iz Danske, s diplomom grafičkog dizajnera u rukama, vratila u Hrvatsku sa željom da budućnost nastavi u svojoj zemlji. Ipak, zbog sistema koji ju je izneverio, ova devojka se ponovo sprema za Dansku.

Kako je ispričao njen otac Alfred Franković, devojka je pre četiri godine otišla na studije dizajna u Dansku. Kada je završla fakultet, u toj zemlji je stekla pravo na nadoknadu za nezaposlene, ali kako se u Hrvatskoj otvorila mogućnost stručnog usavršavanja u jednoj renomiranoj dizajnerskoj kući, odlučila je da se vrati u domovinu, iako je u pitanju bila manja cifra od one koju bi dobijala u Danskoj.

Po dolasku iz inostranstva, prijavila se na Zavod za zapošljavanje kako bi ostvarila pravo na stručno osposobljavanje. Po potpisivanju neophodne dokumentacije s kompanijom koju je sama pronašla, devojka je otišla u Dansku kako bi i tamo završila papirološku proceduru. Šok je usledio kad se konačno vratila u Hrvatsku.

– Zavod za zapošljavanje skinuo ju je s liste nezaposlenih jer se nije javila u roku od osam nedelja, kako je trebalo. Tim činom propala joj je mogućnost za realizaciju stručnog osposobljavanja. Moja se kćerka ne vodi kao nezaposlena iako to zapravo jeste, a pravno gledano, Zavod za zapošljavanje nije napravio nikakav propust. Službenica se drži onoga što je propisano, ali pitam se da li je bitnije javljanje ili to što je pronađen posao koji mladoj osobi znači start u život. Koji je smisao Zavoda za zapošljavanje ako onemogućava zapošljavanje? – navodi Franković.

U Danskoj je stekla pravo na nadoknadu za nezaposlene, ali je ipak odlučila da se vrati u Hrvatsku – Foto: Pixabay

Mlada Riječanka se žalila, ali je na rešenje, koje je za nju i porodicu značilo konačnu odluku o budućem životu, čekala mesecima. Kad je konačno stiglo, ponovo je usledilo razočarenje, jer je rešenje bilo negativno. Devojka sada ponovo odlazi u Dansku.

– Istina je da je moja kćerka pogrešila jer se nije javila na vreme. Pošteno smo priznali i očekivali malo fleksibilnosti. Ipak je reč o ustanovi koja je servis građanima i koju svi mi plaćamo. Prošla su tri meseca otkako je skinuta s liste nezaposlenih, a to je kao period kazne, nakon kojeg se može vratiti na listu, ali to je gubljenje vremena. Od početka ove godine čeka na stručno osposobljavanje i sad bi ceo postupak morala ponovno da prolazi, a to više ne želi – zaključuje Franković.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top