All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Povlači se ‘Plazma’ keks, štetan je za djecu! Evo šta je otkriveno…

Sadržaj akrilamida u hrani prati se od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih materija Međunarodnog centra za istraživanje kancera (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije
U Sloveniji je povučen iz prodaje Plazma keks proizvođača Bambi iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije.

Upozoreni su potrošači da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu. Pronađeno je u redovnoj kontroli prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine.

 

Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako je za RSE rečeno u Vladi Srbije, ima informaciju o potezu slovenačkih nadležnih organa.

Nezvanično je rečeno da je riječ o primjeni novih propisa EU, da je u toku prelazni rok za njihovu primjenu, ali da je Slovenija odmah primijenila strožija pravila po kojima je u plazma keksu veći stepen akrilamida od dozvoljenog.

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane Crne Gore Biljana Blačević je kazala da da na tržište Crne Gore nije uvezena niti stavljena na tržište ta serija za koju je u Sloveniji utvrđena neusaglašenost.

“Što se tiče kontrole “Plazma” keksa i ostalih proizvoda od proizvođača “Bambi” te su pošiljke pod stalnim nadzorom inspekcije. A posljednja provjera “Plazma” keksa je izvršena 29.05. 2018. godine i tom prilikom su laboratorijski provjereni svi zahtjevi bezbjednosti, uključujući: mikrobiološke kriterijume, kontaminente i sve druge supstance. Utvrđeno je da je proizvod potpuno bezbjedan” rekla je ona za RSE.

Na sajtu beogradskog Centra za ispitivanje namirnica piše da se sadržaj akrilamida u hrani prati od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih materija Međunarodnog centra za istraživanje kancera (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. U Srbiji nije utvrđen dozvoljeni nivo ove supstance.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top