All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Poslije 3 mjeseca, mještani crnogorskog sela prekidaju blokadu: Energetske kompanije asfaltiraju mjesni put

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna, nakon gotovo tri mjeseca protesta, prekinuće blokadu mjesnog puta, čim se stave potpisi na dogovor koji je juče postignut sa menadžmentom kompanije Krnovo Green Energy – da ova kompanija, koja je gradila dalekovod i trafostanicu 110KV u Breznima, u cjelosti sanira, odnosno asfaltira dionicu od šest kilometara kroz ovo selo.

Ovim su mještani, uz raniji dogovor sa crnogorskom državnom energetskom kompanijom CGES o asfalitiranju tri kilometra mjesnog puta, izborili ono što su zahtijevali na startu protesta – sanaciju uništene dionice puta kroz svoja sela.

“Sastanak je kratko trajao, i predstavnici Krnova su sami predložili da u cjelosti saniraju i asfaltiraju dionicu dužine šest kilometara mjesnog puta. Saglasili smo se da je za obje strane bolje da se napravi dogovor, nego da idemo u sudske postupke koji bi dugo trajali i puno koštali”, rekli su predstavnici mještana koji su prisustvovali sastanku, Vesna Radojević, Rosa Nedić i Nikola Radojević. Ispred opštine Plužine, koja je preuzela obavezu potpisivanja ugovora i praćenje realizacije, sastanku je prisustvovao glavni administrator Vladimir Knežević.

Emil Bakić, regionalni direktor kompanije Akuo energy, koja je osnivač i vlasnik crnogorske firme Krnovo Green Energy, rekao je da je zadovoljan dogovorom.

“Vjerujem da je ovo prvi korak ka mnogo boljoj saradnji i obostranom razumijevanju u Crnoj Gori. Naša kompanija je, preko Akuo fondacije, u cijelom svijetu je veoma posvećena društveno odgovornom poslovanju, i poboljšanju života u ruralnim područjima, pa vjerujem da će tako biti i u Crnoj Gori”, rekao je Bakić.

Policija je pokusavala da osujeti protest mjestana

Mještani Brezana su polovinom juna počeli proteste i blokirali prolazak energetskim kompanijama CGES i Krnovo Green Energy, koje su izvodjenjem radova na dalekovodima 400kV I 110 kV, kao i gradnji trafostanice u Breznima, tokom nekoliko prethodnih godina, u potpunosti uništili putnu infrastrukuturu i time ugrozili egzisteniju mještana.

“Taj mjesni put, koji su gradili mještani Brezana svojim sredstvima i na svojoj imovini, je uslov egzistencije, pa i za dovoženje vode cistijernama, jer selo nema ni vodosnabdijevanje. Nije nam bilo lako, tri mjeseca smo protestovali, i to u periodu kada su u selu bili aktuelni poljski radovi, koševina i plašćenje, a trpjeli smo i pritiske i razna upozorenja. Želimo da zahvalimo svima u selu, onima koji su dolazili iz drugih gradova i dali doprinos, naročito onim Brežnjanima koji su ljetos došli iz inostranstva na godišnji odmor, a proveli ga na protestima i blokadi. Svi smo srećni, jer smo napravili veliki korak za perspektivu ovog kraja”, rekao je Nikola Radojević. Mještani kažu da vjeruju da će u najskorijem roku riješiti I vodosnabdijevanje sela, čime će se stvoriti uslovi za povratak mladih.

Trafostanica u Breznima

“Ovo nam je dalo vjetar u ledja. Kada smo složni i borimo se za ispravne stvari, nema granica. Nastavljamo sa aktivnostima da od ovog kraja napravimo mjesto gdje će ljudi željeti da dodju, uživaju, rade i žive, i to dobro žive ”, rekli su mještani.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top