All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Posle ove odluke vaseljenskog patrijarha nema nazad: Čeka li Srpsku pravoslavnu crkvu RASKOL?

Obistinilo se ono, čega su se svi u pravoslavnom svetu pribojavali. Vaseljenski partrijah Vartolomej dao je saglasnost da se prizna nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, što je u Ukrajini toplo pozdravljeno, a u Rusiji izazvalo bes. Ovaj potez otvara Pandorinu kutiju, jer može dovesti do priznanja još nekoliko nekanonski priznatih crkava i dovesti do još veće podeljenosti pravoslavnog sveta. U prvom redu, zbog ovog poteza je ugrožena Srpska pravoslavna crkva, uzimajući u obzir sada već decenijska nastojanja da se listom stvore nezavisne Makedonska, Crnogorka i Hrvatska pravoslavna crkva.

Sinod Carigradske patrijaršije je saopštio da je Vaseljenska patrijaršija započela proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije.

Iz Carigradske patrijaršije je saopšteno da je ukinuta i odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji. Takođe, Sinod je doneo odluku da skine anatemu sa poglavara dveju nekanonskih crkvenih struktura u Ukrajini — samoproglašenog „patrijarha kijevskog“ Filareta Denisenka, kojeg je Ruska pravoslavna crkva anatemisala 1997. godine, i Makarija Maletiča (Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva).

Patrijarh Vartolomej – Foto: Wikipedia/Massimo Finizio

Ruska pravoslavna crkva odluku je osudila kao „katastrofalnu.“

– Odluka Sinoda Carigradske patrijaršije predstavlja legalizaciju raskola – saopštio je Aleksandar Volkov, portparol patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila i napomenuo:

– Konačnu ocenu svega što je usvojeno danas daće Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, koji će se okupiti na zasedanju u Minsku u ponedeljak. I upravo će stalni i privremeni članovi Svetog sinoda, pod upravom svetog patrijarha Kirila, oceniti objektivno, maksimalno duboko i u potpunosti sva ta dejstva i odluke koje je danas doneo Carigrad.

– Patrijaršija Konstantinoplja je prešla crvenu linuju – dodao je Volkov i upozorio da bi razlaz mogao voditi “do tragične i moguće nepovratne šizme u celom pravoslavlju.”

Patrijarh Kiril – Foto: Tanjug/AP

Ranije je preneto da je ruski patrijarh Kiril rekao da će njegova crkva „morati da prekine euharističke odnose sa Konstantinopljem, posle ove odluke.

Da navedeni potez vaseljenskog patrijarha može dovesti do raskola u pravoslavnom svetu, upozorio je pre održavanja Sabora u Istanbulu, patrijarh srpski Irinej.

Poglavar SPC uputio je tada pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju, u kome je ukazao na opasnost od uvođenja principa davanja autokefalnosti novonastalim državama, odnosno nacijama.

Ovakav princip, kako je na više od deset stranica obrazložio poglavar SPC, direktno može narušiti jedinstvo Pravoslavne crkve. U pismu se navodi i bojazan primene istog principa na raskolničku makedonsku crkvu.

Patrijarh Irinej – Foto: Tanjug/Televizija Hram/Đakon Dragan S. Tanasijević

Patrijarh srpski se usprotivio stvaranju uslova da praktično svaka novonastala država može tražiti svoju crkvu, a davanje autokefalnosti na ovaj način je kršenje kanonskih i istorijskih prava Crkve.

– SPC će morati da stane ili uz Rusku ili uz Carigradsku patrijaršiju. Lično mislim, da će stati uz Moskvu, s obzirom da je ovaj potez patrijarha Vartolomeja otvorio vrata da danas-sutra bude priznata i tzv. Makedonska praovslavna crkva, jer Ukrajini dao tomos (priznanje) bez saglasnosti matične crkve, čime su prekršeni pravoslavni kanoni – rekao je za Telegraf.rs, Draško Đenović, komentarišući očekivane poteze srpske crkve posle de fakto raskola u pravoslavnom svetu.

Kako nam je objasnio, jednog trenutka kada pređete granicu i nepoštujete pravila, posle toga možete da radite šta hoćete.

Draško Đenović – Foto: Medija centar Beograd

Na naše pitanje, kolika je opasnost da tzv. Makedonska i Crnogorska pravoslavna crkva krenu istim putem, Đenović kaže da su u pitanju različite okolnosti.

– Na čelu tzv. CPC je Miraš Dedeić koga je Carigradska patrijaršija raščinila. Dokle god je on na čelu CPC, teško da će priznati crkvu čiji je on poglavar, ali u budućnosti, tada postoji određena mogućnost. S druge strane, moramo biti svesni da Ukrajinska pravoslavna crkva, kao i makedonska imaju narod iza sebe. To ne možemo da prenebregnemo, za razliku od Crne Gore. U Makedoniji, iako imamo arhiepiskopa SPC Jovana Vraniškovskog, većina običnih Makedonaca je uz arhiepiskopa Stefana, iako on nije kanonski priznat, što običnom svetu nije toliko bitno – napomenuo je Đenović.

Za mitopolita Amfilohija nema dileme ko stoji iza raskola u pravoslavnom svetu. On je za TASS rekao da Amerikanci podržavaju pokušaje osnivanja novih crkava jer žele da rasparčaju pravoslavnu crkvu.

Mitropolit Amfilohije je napomenuo da zapadne sile veruju da pravoslavnu crkvu treba rasparčati i da je to ključno za podršku separatističkim grupama, koje nemaju ni vere, niti bilo kakvo crkveno vaspitanje.

– Oni pokušavaju da porobe Crkvu u korist neke zemlje ili nacije – naglasio je mitropolit Amfilohije.

dijaspora.news/M.Ivas ([email protected])

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top