All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

PORUKE VUČIĆEVOG GAZIMESTANA Nećemo mitove, oružje i nebesku Srbiju, želimo mir i kompromis sa Albancima! A Srbe ćemo po svaku cenu zaštititi!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas, drugog dana boravka na Kosovu, brojnim okupljenim Srbima na trgu u Kosovskoj Mitrovici.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Kosovskoj Mitrovici održao nesvakidašnji govor u kojem je pozvao Srbe i Srbiju na odricanje od brojnih nacionalnih mitova, koji su, inače, decenijama bili osnova srpske politike prema Kosovu.

– Nisu moj posao ni mitovi, ni snovi, ni priviđenja, ni sumanute vizije Kosova bez Albanaca ili Kosova bez Srba. Moj posao je realnost. Ono što jeste, sada i ovde, ma ovom Kosovu, u ovoj Srbiji, a ne nekoj nebeskoj. Pali smo mi s tog neba. Pali i ozbiljno se razbili. Glave su nam krvave, ruke polomljene – poručio je Vučić.
Vučić je pozvao na miroljubivo i kompromisno rešenje kosovskog čvora.

– Neću borbene pesme, neću da vas huškam, neću vam obećavati oružje i municiju, iako je jasno da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju iskoristi protiv vas… Zato što vas hoćemo žive… Ne na nebu nego ovde – rekao je Vučić.

Poručio je da nikakvo rešenje nije na vidiku u Briselu, ali i da ukoliko ga bude o tome će prvo biti obavešteni Srbi na Kosovu, a ne Brisel ili Beograd. Kako je dodao, ako se sada i ne postigne dogovor, moramo biti svesni da će kompromis sa Albancima neko morati kad tad da postigne.

Ključni momenti drugog dana

– Albanci, pripadnici bivše OVK postavili barikade po putevima kojima je Vučić trebalo da prođe danas na KiM.

– Ispaljeno je nekoliko rafala na trasi kojom se kretao.

– Zbog svega ovoga, KFOR i KPS su saopštile da ne mogu da garantuju bezbednost predsednika Srbije

– Kosovska vlada je zbog ovakvih dešavanja zabranila Vučiću odlazak u seli Banje, ali je on ipak pokušao da ode tamo

– Srpska delegacija se nakon rasprave sa kosovskom policijom vratila u severnu Kosovsku Mitrovicu

– Vučić održao govor u Kosovskoj Mitrovici pred hiljadama ljudi

FOTO: SCREENSHOT

19.40 – Delavi: Protekao je težak vikend

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi ocenio je da je na Kosovu i Metohiji protekao težak vikend, ali da se nada da je “u pitanju pozitivna prekretnica”.

– Neverovatno mi je da se posle posete predsednika Aleksandra Vučića, tokom koje je uputio isključivo poruke mira, javlja Kadri Veselji da kaže da je predsednik na Gazivodama uputio ratnohuškačke poruke – izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Predsednik kosovske Skupštine Kadri Veselji rekao je ranije danas da je predsednik Srbije na Kosovo došao sa ratnom retorikom, “protiv mirne budućnosti”, a na pitanje kako vidi tu ocenu ministar Stefanović kaže da je Veselji imao problema sa sluhom ili sa prevođenjem: “Pitam pre svega Kadrija Veseljija da li ima problem sa sluhom ili mu je možda prevodilac bio loš ili o čemu se radi, s obzirom na to da ne postoji ni jedna jedina rečenica, koju je Vučić izgovorio na Gazivodama ili ma gde drugde na Kosovu i Metohiji, koja može da se oceni kao ratna retorika”.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Sve rečenice koje je predsednik Srbije izgovarao bile su, ističe Stefanović, upućene ka miru i neverovatno je, kaže, da posle završene posete, tokom koje su svi u direktnom prenosu mogli da čuju poruke predsednika Vučića neko može da izjavi tako nešto: “Očigledno je da su neki od od političara sa Kosova i Metohije unapred spremili reakcije očekujući da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša onako kako bi se oni ponašali i onako kako oni razmišljaju o politici, životu i saradnji sa drugim ljudima”.

18.48 – Mandić: Vučić pozvao na mir, ekstremisti i dalje sve na silu

Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije i član Predsedništva DF osudio je današnje akcije albanskih ekstremista i bivših pripadnika terorističke OVK u južnoj srpskoj pokrajini i nasilno sprečavanje predsednika Srbije da dodje do pojedinih područja u kojima živi srpski narod.

To, kako je naveo u pisanoj izjavi za medije, pokazuje da pojedinci u regionu ne prestaju da se oslanjaju na silu, u čemu, napominje, imaju podršku i NATO saveza: “Bili smo svedoci da je divljanje albanskih ekstremista naišlo na razumevanje i pripadnika KFOR-a, a podsećamo da su to baš one snage gde je Vlada Crne Gore nedavno uputila i pripadnike Vojske”. Upredivši današnje barikade na KiM s nedavnim slučajem u mestu Svač kod Ulcinja, kad su albanski ekstremisti napali mitropolita Amfilohija i sveštenstvo SPC, Mandić tvrdi da je sve to ima potpis “velike Albanije”, u kojoj se, prema zamisli ekstremista, nalaze i delovi Crne Gore, zapadne Makedonije i Zapadne Grčke.

Andrija MandićFOTO: M. ĐOKOVIĆ / RAS SRBIJA
Andrija Mandić

Napominje i da je današnja akcija usledila nakon Vučićeve jasne poruke da Srbija nikada neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, da se Srbija neće odreći svoje teritorije i da će Srbija i sav srpski narod biti uvek uz svoj narod na Kosovu i Metohiji: “Srpski narod iz Crne Gore svim svojim bićem podržava svoje sunarodnike na KiM i iskazuje potpunu ljudsku i nacionalnu solidarnost sa onima koji su ugroženi od ekstremista i nosilaca velikoalbanskog projekta”.

18.29 – LDP: Očuvanje i izgradnja mira su ključni za rešenje statusa KiM

Liberalno-demokratska partija smatra da je ključni element rešenja statusa Kosova očuvanje i izgradnja mira, zbog čega politika koja dovodi u pitanje mir i budućnost dobrosusedskih odnosa Srba i Albanaca ne može imati njihovu podršku.

“Za našu decu, za budućnost našeg regiona od ključnog je značaja zatvoriti sve otvorene ili tihe konflikte i naći način za zajednički život svih koji žive na našim prostorima. Mi smo se od osnivanja zalagali za mir, pravdu i izgradnju drugačijih odnosa sa regijom, te da će stoga i svaka primena tih ideja imati podršku LDP. Neophodno je na drugačiji način urediti odnose u samoj Srbiji, te čitava promena mora da ima jasnu refleksiju na političke odnose u našem društvu”, navedeno je u saopštenju.

LDP ocenjuje da poseta predsednika Aleksandra Vučića Kosovu, kao i neke poruke koje je poslao, ukazuju da se odustalo od politike izgradnje stabilnosti “guranjem pod tepih kompleksinih i komplikovanih regionalnih odnosa”, navode u LDP-u i poručuju da “naš odgovor na ekstremizme i neprincipijelnost drugih strana ne sme biti isti kao i njihov postupak”.

18.22 – Kurti: Dozvola Vučiću nezakonita, štetna i opasna za Kosovo

Opozicioni pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, smatra da je, zahvaljujući Hašimu Tačiju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio dozvolu da dođe u posetu, koja je, kako kažu, “nezakonita, ilegalna, štetna za sadašnjost i opasna za budućnost”.

U saopštenju ovog pokreta se navodi da kosovske institucije nikada nisu pokazale ozbiljnost kada god su srpski lideri želeli da posete Kosovo: “Od davanja dozvole predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, vlast na Kosovu je pokazala spremnost da ide u kompromitujuće dogovore sa Srbijom, pa i da proda državu i narod”. U Pokretu Samoopredeljenje smatraju i da je poseta Vučića Kosovu, “povreda teritorijalnog integriteta Kosova”, za šta je, kako kažu, odgovoran kosovski predsednik Hašim Tači: “Tokom posete Kosovu predsednik Srbije je izneo stavove da je Srbija protiv kosovske nezavisnosti i naše države”.

17.26 – Skot: Neophodan kompromis

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot kaže da tenzije tokom Vučićeve posete Kosovu još jednom naglašavaju potrebu za kompromisom i normalizacijom odnosa.

Tenzije tokom Vučićeve posete Kosovu još jednom naglašavaju potrebu za kompromisom i normalizacijom odnosa. Šteta je što su barikade na putevima sprečile predsednikovu planiranu posetu u Banje, ali je dobro što se ostatak njegove važne posete Kosovu nastavio bez incidenta.

17.04 – Gojković: Priština pokazala nesposobnost, a Vučić da je uz svoj narod

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je Priština time što je sprečila predsednika Aleksandra Vučića da poseti Srbe u mestu Banje, još jednom pokazala da nije zrela i sposobna da osigura bezbednost, slobodu kretanja i obezbedi poštovanje dogovora.

FOTO: KLAN KOSOVA / SCREENSHOT

– Predsednik je i pored pretnji kojima je bio izložen, kao i režirane blokade puta, bio uz svoj narod na KiM u važnom političkom momentu, onda kada je to najpotrebnije i pokazao da će nastaviti da se bori i da radi u najbolem interesu Srbije i naših građana – navela je Gojković.

16.51 – Veselji: Vučić na Kosovu sa ratnom retorikom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Kosovo došao sa ratnom retorikom, “protiv mirne budućnosti”, rekao je pedsednik kosovske skupštine Kadri Veselji. On je kazao i da je dozvola za Vučićevu posetu jezeru Gazivode došla posle poziva međunarodnih partnera ali je, kako kaže, “Vučić zloupotrebio dozvolu, demonstrirajući na brani Gazivode političku hegemoniju”.

– Bio sam protiv njegove posete Gazivodama, jer sam smatrao da takav postupak ne doprinosi miru i dijalogu u ovom trenutku. Ali, uz insistianje naših međunarodnih partnera, dozvolili smo – naveo je Veselji, koji se zahvalio kosovskoj policiji i KFOR-u za “upravljanje situacijom”.

16.46 – Ljajić: Vučić pokazao spremnost da traži rešenje za KiM

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kaže da je Vučić posetom Kosovu i Metohiji pokazao spremnost da u teškim okolnostima uvaži realnost i nastavi da traži kompromisno i dugoročno održivo rešenje za status Kosova.

– Teško je reći koliko smo blizu ili daleko od rešavanja kosovskog pitanja, ali posle današnjih blokada i onemogućavanja predsedniku Vučiću da obidje Srbe u selu Banje, nismo ni jedan jedini milimetar bliže – ocenio je on.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Lajić je istakao da se sada potvrdilo i ono o čemu je ranije govorio a to je, kako je rekao, da na Kosovu postoji veliki otpor iznalaženju konačnog rešenja. Prema njegovim rečima, postoji opasnost i da kosovska politička elita postane politički talac veterana OVK, koji su iskoristili priliku da demonstriraju svoj uticaj.

16.36 – Povređen gradonačelnik Niša

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović povređen je u incidentu koji se desio na administrativnom prelazu Merdare, nakon čega je zatražio medicinsku pomoć u Urgentnom centru Kliničkog centra u Nišu. Nezvanično, Bulatović je zadobio povredu ruke prilikom intervencije kosovske policije.

16.17 – Miting protekao bez problema

Zamenik regionalnog komandanta KPS Besim Hoti rekao je da je današnji skup u Kosovskoj Mitrovici protekao u najboljem redu i bez ikakvih problema. Kako Tanjug navodi, na mitingu na kome je govorio Vučić bilo je između 10.000 i 12.000 ljudi, i to ne samo iz severnog dela KiM, već i iz Kosovskog pomoravlja.

FOTO: TANJUG / SCREENSHOT

Građani su nosili zastave Srbije, a rudari Trepče svoje zastave, a sve su “ispratili” dobošari koji su nosili majice sa natpisom “Kosovsko pomoravlje”. Miting je počeo intoniranjem himne “Bože pravde” u izvođenju KUD “Kopaonik” iz Leposavića, a posle obraćanja, predsednik Srbije pridružio se okupljenima i zajedno sa njima pevao pesmu “Ovo je Srbija”.

Na mostu preko Ibra, koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice, bio je samo jedan džip karabinjera i nekoliko pripadnika kosovske policije.

16.07 – Drenica, uporište terorista i zločinaca

Drenica, oblast južno od Ibra, kojoj pripada i selo Banje do koga predsednik Srbije nije mogao danas da prođe, ponovo je danas u fokusu javnosti, i to dve decenije od prvih sukoba u tom mestu sa pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

FOTO: D. GOLL / TANJUG

Inače, iz Drenice potiče aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, ali i jedan od prvih vođa terorističke OVK, Adem Jašari.

15.27 – SPO: Podrška Vučiću, Srbija mora istrajati na evropskom putu

SPO je saopštio da podržava poruke predsednika Vučića iz Kosovske Mitrovice da se neprijateljstvo između Srba i Albanaca ne može ugasiti neprijateljstvom, nego samo razgovorima, dogovorima i saradnjom koji će prerasti u prijateljstvo.

– To je evropski put, evropski standard politike mirnog rešavanja sukoba i problema – navodi SPO u saopštenju, uz poruku da je Srbija na tom putu i da mora istrajati, “bez obzira na provokacije i barikade albanskih ekstremista”.

15.20 – Srpska lista: SZS se nadao podelama

Srpska lista je saopštila “da su neprijatelji srpskog napretka iz Saveza protiv Srbije, poput nekakvih parazita pokušali da omalovaže skup u Kosovskoj Mitrovici i posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom koje su poslate samo poruke mira i budućnosti”.

– Nismo ni sumnjali da će Priština naći saveznike u Beogradu, i to među onima koji su pravili granicu na Jarinju i hapsili Srbe kada su rušili granicu između Srba i Srba – kažu u Pokretu socijalista kritikujući stav dela opozicije u vezi s Kosovom.

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović kaže da su “Dragan Đilas, Vuk Jeremić i njihovi saradnici u SZS ćutanjem o ponašanju Prištine i ekstremista, koji su blokadom puta predsedniku Srbije onemogućili da poseti Srbe u selu Banje, još jednom pokazali da ih ne zanimaju sigurnost i bolji život građana, već samo lični interesi”.

15.16 – SZS: Poseta nije donela ništa konkretno

Opozicioni Savez za Srbiju saopštio je danas da dvodnevna poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji nije donela ništa konkretno. Kako navode, “jedina poenta boravka Aleksandra Vučića na Kosmetu skupljanje jeftinih poena” na, kako navode, “nesreći srpskog naroda”. SZS navodi da je za zaštitu državnih i nacionalnih interesa neophodna njegova smena.

Ocenjujući da je pitanje KiM najozbiljnije nacionalno pitanje, iz SZS tvrde da su oni opozicija Vučiću, ne i državi, i da bi rado pozdravili konkretne stvari kojima se štiti srpski državni interes na KiM.

15.03 – Abidžiku: Otkazivanje posete Banjama je sramota Prištine

Otkazivanje posete predsednika Vučića selu Banje, u opštini Srbica, je sramota za Prištinu naočigled čitavog sveta, jer je kosovska vlada upravo na tom mestu danas postavila političku granicu između Srbije i Kosova, ocenio je poslanik najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku.

dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top