All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Porše kupio udeo u jednoj od najpoznatijih kompanija iz Hrvatske: Želi komadić magije Rimčevih električnih automobila (FOTO)

Nemački gigant Porše postao je vlasnik 10 odsto udela kompanije Rimac Automobili iz Hrvatske, koja se bavi proizvodnjom super brzih električnih automobila.

Kako prenosi Cnet, nemačka kompanija zainteresovana je za partnerstvo s Rimac Automobilima radi razvoja budućih elektro-automobila.

Iako je Porše za narednu godinu najavio proizvodnju sopstvenog električnog modela “tajkan”, iz kompanije ističu kako se nadaju da će u tom segmentu naučiti nešto novo od Rimca. Detalji novog partnerstva još uvek nisu poznati, ali obe kompanije su zainteresovane za deljenje tehnologije.

– Za manje od 10 godina sakupili smo značajno znanje u području razvoja automobilskih pogona visokih performansi, baterijskih tehnologija, inovativnih infotejnmenta i telemetrijskih sistema, kao i drugih ključnih automobilskih ssistema. Naši automobili predstavljaju vrhunac tehnologije i iznova određuju samu definiciju super-sportskog automobila. Ipak, stvaranje ozbiljnog dobavljača u automobilskoj industriji i proizvođača sportskih automobila je izazov za ceo život pa imamo još dug put pred sobom. Ulazak u razvojnu saradnju s Poršeom je važan korak za naš strateški plan kako bismo postali značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila. Drago nam je što smo uspeli da dobijemo veliko poverenje naših investitora, partnera i klijenata i radujemo se što ćemo moći i dalje da radimo na uzbudljivim projektima za razne klijente iz cele automobilske industrije – saopštio je Mate Rimac.

– Razvojem potpuno električnih super-sportskih automobila, kao što je što su “concept one” i “c two”, te brojnih drugih ključnih sistema za vozilo, Rimac je impresivnim znanjem potvrdio svoju poziciju u svetu elektromobilnosti – naveo je zamenik predsednika izvršnog odbora Poršea, Luc Meške i dodao da ta kompanija smatra da su ideje i pristup Rimac Automobila izuzetno obećavajući, zbog čega se nadaju da će novo partnerstvo u razvoju biti odličan uvod za njihovu blisku suradnju.

MATE RIMAC OSTVARIO DEČAČKI SAN

Mate Rimac, osnivač kompanije Rimac Automobili, rekao je da su pregovori s Poršeom trajali dve godine.

– S obzirom da je Porše deo Folksvagen grupacije, najvećeg proizvođača automobila na svetu, ovo partnerstvo ima različite pogodnosti za nas – rekao je Mate i naglasio da s dolaskom Poršea, ne prestaje saradnja Rimac Automobila s drugim klijentima, poput Aston Martina, već će sve kompanije imati koristi od toga.

– Radi se o ispunjenju dečačkog sna. Uvek sam čitao magazine i pomno pratio špekulacije o tome šta će se otkrivati na sajmovima automobila i šta će koji proizvođač izbaciti na tržište. Danas aktivno učestvujemo u razvoju nekih od najzanimljivijih automobila skore budućnosti i znamo šta će se pojaviti na tržištu za pet godina. Moglo bi se reći da, iako smo još mali faktor u industriji, učestvujemo u oblikovanju industrije – istakao je Mate.

Vizija Mate Rimca započela je kao projekat u garaži 2009. godine koji je izrastao u kompaniju sa više od 400 zaposlenih u okolini Zagreba.

Istovremeno se razvijala i kompanija Greyp Bikes, sestrinska kompanija Rimac Automobila, koja nudi napredne električne bicikle.

I nakon ulaska Poršea u vlasništvo, osnivač i izvršni direktor Mate Rimac ostaje većinski vlasnik obe kompanije.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top