All for Joomla All for Webmasters
TENIS

PORODICA ŠTEFI GRAF PLATILA JE MANIJAKU DA MONIKI SELEŠ ZABODE NOŽ U LEĐA: Slavna Nemica je teniserka koju nijedna nije uspela da prevaziđe! Prekid čudesne karijere Monike Seleš joj je omogućio da ispiše istoriju belog sporta (VIDEO)

Na današnji dan 1969. godine rođena je legendarna nemačka teniserka Štefi Graf.

Štefi je nekadašnja nemačka teniserka i jedna je od najpoznatijih i najuspešnijih u istoriji ‘belog sporta’. U svojoj sedamnaest godina dugoj karijeri osvojila je 107 WTA turnira u singlu i 11 u dublu.

Istoriju ženskog tenisa velikim slovima je ispisala 1988. godine kao treća žena koja je osvojila sva četiri najvažnija i najprestižnija turnira u istoj sezoni. Iste godine, na OI u Seulu postavila je još jedan rekord koji do sada ni jedna teniserka nije uspela da nadmaši – osvojila je zlato na Olimpijskim igrama! Taj podvig su novinari kasnije prozvali ‘Zlatni slem’.

Štefi Graf je ukupno 377 nedelja bila prva na WTA listi i ovaj rezultat niko nije uspeo da ugrozi. Osam godina je završavala kao najbolja na svetu.

Bila je jedinstvena i po tome što je igrala odlično na svim podlogama. Šest puta bila je najbolja na Rolan Garosu, sedam puta na terenima Vimbldona, uspela je da ‘spoji’ trinaest finala na najvećim turnirima, od Otvorenog prvenstva Francuske 1987. do istog takmičenja 1990. Od toga, pobedila je u devet, a izgubila u četiri finala.

 

Povukla se 1999. godine, postavši najbolje plasirana teniserka u istoriji koja je odlučila da više ne igra. U tom trenutku, bila je treća na VTA listi. Taj rekord srušila je Žistin Enen devet godina kasnije: kada se povukla 2008. godine, bila je prva teniserka planete.

22. oktobra 2001. godine udala se za američkog tenisera Andre Agasija, a prisustvovale su samo njihove majke kao svedoci. Četiri dana kasnije, rođen je njihov sin Džejden Gil, dok je kćerka Džez El rođena je 3. oktobra 2003. godine.

https://www.instagram.com/p/BmCUQKkDmra/?utm_source=ig_embed

Poludeli navijač Štefi Graf nožem ubo Moniku Seleš

Amerikanka Kris Evert smatra da Štefi Graf sigurno ne bi došla do 22 grend slem trofeja, da njena najveća teniska rivalka Monika Seleš nije doživela stravičnu nesreću.

“Štefi Graf je do 22 slema stigla u velikoj meri zahvaljujući onome što se desilo Moniki”, rekla je bivša teniserka.

Najbolja jugoslovenska teniserka svih vremena, Monika Seleš, osvojila je u svojoj karijeri devet grend slem titula. Pre svoje dvadesete godine po tri puta je trijumfovala na Australijan Openu i Rolan Garosu i dva puta na US Openu.

U aprilu 1993. na turniru u Hamburgu na teren je uleteo Ginter Parč, poremećeni navijač Štefi Graf, koju je nekoliko meseci ranije Monika savladala u finalu Australijan Opena.

Nakon oporavka i povratka na teren, Seleš je samo još jednom trijumfovala na grend slemu…

Šta bi bilo da nije bilo nesrećnog noža i kako bi se to odrazilo na karijeru Štefi Graf, teško je reći, ali činjenica je da je Novosađanka, do ranjavanja, bila u velikom naletu…

“Porodica Štefi Graf platila je manijaku da prekine tu jednu čudesnu karijeru”, govorili su ljubitelji belog sporta širom sveta.

 

 

Dijaspora.news/kurir.rs / kurir sport

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top