All for Joomla All for Webmasters
Sport

Poraz koji treba da OTVORI OČI upravi Zvezde

Utakmica protiv Darušafake bila je pravi lakmus papir za upravu i stručni štab Crvene zvezde, da ako to do sada nisu znali, uvide šta nedostaje timu koji dominira u ABA ligi da postane konkurentan i u Evroligi.

– Pre utakmice protiv MZT-a (prve u sezoni) bilo je mnogo više sumnji. Nismo juče došli da ne znamo šta nam fali – kazao je između ostalog Dejan Radonjić na konferenciji za medije posle poraza u meču 1. kola Evrolige.

Neophodna su pojačanja za Evroligu

Ono što je i laiku na prvi pogled uočljivo je da je pre svega neophodan još jedan iskusan plejmejker sa poenima u rukama jer kada protivnik zatvori Stefana Jovića, kao u drugom poluvremenu utakmice sa Darušafakom, jednostavno ne postoji igrač koji bi mogao da “izmisli” akciju poput na primer Markusa Vilijamsa.

Bez obzira što je deo prvog tima već četvrtu sezonu jasno je da Nikola Rebić ne može da odmeni Jovića, ne bi mogli ni daleko bolji igrači od njega, u evroligaškim mečevima koji su nešto potpuno drugačije u odnosu na duele u regionalnom takmičenju.

Takođe, neophodno je još “mesa” pod košem što možda i nije bilo toliko primetno u duelu sa Darušafakom koja je praktično igrala bez klasične petice pa je dovoljan bio i Ognjen Kuzmić, ali protiv nekih drugih timova to će biti premalo jer je očigledno da Milko Bjelica nije taj tip igrača.

Plej-of, 10. ili 14. mesto?

A da li su Zvezdi uopšte potrebna ta pojačanja i šta bi joj ona donela? Više nema presije za plsaman u Top 16 ili Top 8 fazu već je u pitanju ligaški sistem u kom će na kraju sezone najboljih osam igrati u plej-ofu. Postavlja se pitanje da li bi Zvezda i sa ta dva ili možda čak i tri nova igrača mogla da dostigne taj cilj, koji istini za volju nije ni postavljen, pa onda u čemu je razlika da li će šampion Srbije biti na 10. ili 14. mestu.

Ono što je crveno-belima primarno i ove godine je da ponovo odbrane titulu u ABA ligi i da tako obezbede plasman u Evroligu i u sezoni 2017/18 kada bi ulog mogao da bude nešto veći ukoliko organizaciju Fajnal-fora dobije Beograd.

Jedan od faktora je i faktor novca. Pitanje je da li ga na Malom Kalemegdanu ima dovoljno za strance čija vrednost dostiže 300.000 dolara ili čak i više, a koji do poslednjeg momenta čekaju neki NBA angažman pa bi im kao utešna nagrada, ukoliko otpadnu, bio dolazak u Evropu u neki od klubova koji se nadmeću u elitnom takmičenju.

Dominacija u prva četiri kola ABA lige nagoveštava da bi Zvezdi uz Petra Rakićevića, na čiji se debi čeka, dovoljan bio još samo jedan solidan stranac kako bi i treći godinu uzastopno došla do trofeja. Ali stranac koji ne bi narušio hemiju u timu i ne bi uskratio za minutažu igrače koji bi  u narednim sezonama mogli da budu nosioci tima.

Takođe, postavlja se pitanje na kojoj poziciji Dejan Radonjić planira da forsira Petra Rakićevića. Da li je to, kao što se nagađa, mesto organizatora igre, što sa njegovih 203 centimetra može da bude velika prednost za tim. Sa druge strane u tom slučaju biće potrebno mnogo vremena da se sve ukomponuje na pravi način i onda bi i sa jednim visokim igračem “roster” bio popunjen.

aba-liga.com/KK Crvena zvezda mts
Dejan Radonjić sklapa kockice i za novu sezonu

Strpljenje

Navijači Crvene zvezde će morati da imaju strpljenja za ovaj novi tim, u kom nema šest igrača iz prethodne sezone, a trener Radonjić je verovatno toliko kredita zaslužio kod njih pošto im je u prethodnim godinama donosio mnogo radosti i trofeja koji popunjavaju vitrine u prostorijama na Malom Kalemegdanu. Prafrazirajući njegove reči, spremite se i za bolne poraze, ali biće i velikih pobeda kao i u prethodne dve godine, možda čak i na gostujućim terenima.

Utakmica protiv Darušafake lako je mogla da ima i drugačiji konačan ishod, a opet ne mora da znači da je poraz toliko loš koliko se u prvi mah činilo. Može iz njega mnogo da se nauči i da se izvuku pouke. Setite se samo kako je počela prošla sezone Crvene zvezde sa ubedljivim porazima u Madridu u Moskvi, a na kraju je ekipa stigla do plej-ofa i što je još važnije vidljivo je da postoji sistem koji mora da ima svaki veliki klub.

Kapiten

Za kraj, ali ne i najmanje važno. Kapiten Luka Mitrović posle dve teške povrede trebalo bi da u ovoj sezoni postane pravi vođa tima i to se od njega očekuje. Vođe nisu uvek savršene i dešava se da greše kao što se to desilo povremenom reprezentativcu Srbije u duelu sa Darušafakom.

Kao što mu se desilo da u samoj završnici meča protiv turskog tima ne postigne koš posle odlične pozicije koju je sam sebi ostvario desiće se da donese pobedu svom timu kada bude neka druga neizvesna završnica.

dijaspora.news Izvor vesti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top