All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Podgorički gradonačelnik sa dijasporom u Njujorku: Glavni grad će finansijski podržati projekte iseljenika

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković ovih dana boravi u Njujorku, gdje je na poziv i u organizaciji Uprave za dijasporu imao susrete sa predstavnicima tri udruženja naših iseljenika – “Euro Gusinje”, “Bošnjački savez Crna Gora NY” i “Fondacija Gusinje”.

Sastancima sa dijasporom prisustvovali su i generalni konzul Crne Gore u Njujorku ambasador Željko Stamatović, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, konzul Amer Cikiotić i sekretar Savjeta za saradnju sa dijasporom Elvira Bekteši.

Tokom sastanka sa Udruženjem “Euro Gusinje” istaknuti član ove organizacije i ujedno potpredsjednik Saveza za saradnju sa iseljenicima Ruždija Jarović sagovornicima je kazao na neophodnost poboljšanja saobraćajne infrastrukture u cilju bržeg ekonomskog razvoja Crne Gore. Kada je riječ o Podgorici, on je sugerisao izgradnju novih saobraćajnica u naselju Vrela ribnička. Gradonačelnik je članove Udruženja upoznao sa aktuelnim i budućim kapitalnim projektima grada – postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnjom jugozapadne obilaznice, proizvodnjom električne energije iz biogasa, zatim sa biznis zonama gdje se nude povoljnosti investitorima, kao i sa Vladinim projektom ekonomskog drzavljanstva za ljude koji imaju namjeru da ozbiljno ulažu u Crnu Goru.

Pored toga, on je predstavio i plan za izgradnju mosta na Morači između Stare varoši i Sportskog centra, u saradnji sa Turskom, dodajući da će tokom sledeće godine potpisati i sporazum o bratimljenju Podgorice sa Ankarom. Sastanku je prisustvovao i član Udruženja “Euro Gusinje” Mihret Radončić.

Predstavnici “Bošnjačkog saveza Crna Gora NY” na čijem je čelu Esad Rastoder, na sastanku sa delegacijom iz Crne Gore posebno su insistirali na problemu dobijanja državljanstva, pa je dogovoreno da se Savjet za saradnju sa iseljenicima fokusira na to pitanje. Gradonačelnik je istakao da je važno da postoji dobra namjera prema Crnoj Gori, uvjeravajući da će Podgorica kao glavni grad iskoristiti sve potencijale kojima raspolaže, i ističući njeno identitetsko bogatstvo i tradiciju koja pripada Staroj varoši. Sastanku su, pored Rastodera, prisustvovali i Ramiz Lješnjanin, Kemal Šarkinović i Hasan Pupović.

Na sastanku sa “Fondacijom Gusinje” njen potpredsjednik Ruždija Ferović predstavio je brojne humanitarne aktivnosti koje je Fondacija sprovela, a u fokusu razgovora je bio značaj izgradnje puta Podgorica-Gusinje. Gradonačelnik je istakao da će se ovaj projekat realizovati u najkraćem mogućem roku, kao i da će Glavni grad dati finansijsku podršku jednom dijelu projekata koji će se zajednički definisati. Sastanku su ispred Fondacije prisustvovali i Denis Rašić, Sulja Đonbaljaj, Naser Dervišević i Džavid Kastrat.

Tokom sastanaka sa udruženjima iseljenika ambasador Stamatović je istakao dobru saradnju Generalnog konzulata u Njujorku sa dijasporom, dok je direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović najavio brojne aktivnosti u 2019. godini – od izbora novog Savjeta sa saradnju sa iseljenicima do organizovanja Dana dijaspore 29. jula koji će se ove godine održati u Baru. Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, ističući da ovaj grad ima brojnu dijasporu, naročito u Čikagu, pozvao je sve iseljenike da dođu na druženje pod Rumijom krajem jula.

Direktor Uprave za dijasporu posebno je zahvalio gradonačelniku Podgorice i predsjedniku Opštine Bar što su prihvatili poziv da posjete iseljenike u Njujorku i time pokazali svoj stav kada je u pitanju odnos matične države i dijaspore.

Centralni događaj tokom posjete crnogorske delegacije Njujorku je tradicionalno 12. donatorsko veče “Fondacije Gusinje”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top