All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

Planetom je odjeknula vest o novom ruskom LEKU ZA RAK, evo šta o tome kažu srpski stručnjaci

Revolucionarno otkriće ruskih naučnika, kojim bi se u budućnosti moglo istovremeno dijganostikovati i lečiti rak za mnoge obolele je ohrabrujuća vest. Novo otkriće ima smisla i na naučnoj i na logičnoj osnovi, međutim, proći će godine dok ne dođe do pacijenata, kažu srpski lekari.

Nov metod podrazumeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka pomoću ultrazvuka. Ono što je najbitnije, ovakav vid lečenja, prema tvrdnji naučnika, ne bi trebalo da šteti zdravim ćelijama u organizmu.

 – Pronašli smo blaži režim terapijskog dejstva na ćelije raka koji ne dovodi do masovnog uništavanja zdravih ćelija, ali sudeći po svemu, dolazi do uništenja pre svega unutarćelijskih organela nanočesticama – tvrdi Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta “Lomonosov” i ističe da ovaj metod dovodi do jačeg terapeutskog efekta.

Onkolog, prof. dr Vladimir Kovčin iz KBC “Bežanijska kosa” objašnjava da je metoda koju su predstavili ruski naučnici teoretski ima smisla.

Međutim, kao i za svaku novu terapiju, potrebno je da se urade klinička istraživanja, koja treba da pokažu koji je odnos koristi i rizika. Tek tada ceo svet će imati prave rezultate.

– Vreme će pokazati da li je i koliko ovakav pristup lečenju efikasan, kao i da li ima štetne efekte. Danas postoji mnogo teorija o tome kako mogu da se poštede zdrave ćelije. Nanotehnologija je uznapredovala, a nova metoda uliva nadu. Naučnici su pomenuli da mogu da prepoznaju malignu od zdrave ćelije, što je bitno, ako idemo na selektivno lečenje. Sve do sada, izuzev biološke terapije, kod lečenja malignih bolesti ubijaju se i zdrave i maligne ćelije Ova sada je nadgradnja, što je dobro – objašnjava prof. dr Kovčin.

Kako objašnjava, ruski naučnici u borbu protiv maligne ćelije uključili su i ultrazvuk, što svakako ima smisla.

– Ultrazvuk je vrsta energije, baš kao i zračenje. Teoretski je moguće ubijanje malignih ćelija ultrazvukom, kao što sad ovim aparatom razbijamo kamen u bubregu. Na taj način, cela ova priča otvara nove mogućnosti, na kojima treba još da se radi – ističe ovaj onkolog.

Sviridov i njegove kolege, koji rade pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka, sada su stvorili posebne nanočestice od silicijuma obložene specijalnim sastavom polimera koji mogu istovremeno da se koriste i za izučavanje, ali i za “ubijanje” raka pomoću ultrazvuka.

Glavni problem ovakvih metoda u lečenju raka, kažu naučnici, dosad je bio to što ultrazvuk i nanočestice koje apsorbuje često deluju neselektivno i uništavaju ne samo tumore već i zdrave ćelije.

(Dijaspora.news/blic)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top