All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

PAO HRVATSKI DILER SA ESTRADE: Policija ga jurila dve godine, pogledajte kakvu je laboratoriju imao (VIDEO)

Pre tri dana, 22. oktobra, uhapšen je 52-godišnji Ivan Varga koji je svojevremeno prozvan dilerom droge sa estrade. Uhapšen je u Zagrebu sa još nekoliko osoba.

Iz Policijske uprave krapinsko-zagorske stiglo je saopštenje sa detaljima akcije privođenja Varge, a objavljen je i snimak laboratorije gde su Varga i njegova ekipa proizvodili drogu i marihuanu.

Sa sprovođenjem kriminalističkog istraživanja policija je započela 2015. godine, a od 2017. godine intenzivirane su mere, što je na kraju rezultiralo hapšenjem 16 osoba na području Republike Hrvatske.

Utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1960.) napravio zločinačko udruženje u koje je uključio i međusobno povezao i preostale osumnjičene osobe.

Među osumnjičenima su bile podeljene uloge koje su se odnosile na proizvodnju droga, za organizaciju prevoza droga, odnosno krijumčarenja preko više prevozničkih preduzeća, kao i za samu realizaciju krijumčarenja.

Prvoosumnjičeni je uz pomoć najbližih saradnika pronalazio vlasnike međunarodnih prevozničkih preduzeća koji su bili spremni na takav oblik saradnje, odnosno krijumčarenje droga, a vlasnici preduzeća kao i prvoosumnjičeni vrbovali su vozače teretnih vozila koji su bili, za određenu novčanu naknadu, voljni da lično prokrijumčare drogu u kamionima, među legalnim teretom.

 

U utorak 23. oktobra, u ranim jutarnjim satima započela su hapšenja osumnjičenih osoba i pretresi porodičnih kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila u njihovom vlasništvu.

Prilikom pretresa kod osumnjičenih je pronađeno, zaplenjeno i oduzeto: 54 kilograma i 449 grama droge marihuane, 666 stabljika konoplje, 6 grama hašiša, 2,7 grama heroina, 27,7 grama kokaina, 5 laboratorija sa opremom, značajna novčana sredstva, oružje sa municijom, elektrošoker i više mobilnih telefona i SIM kartica.

Osumnjičeni su krijumčarili drogu na području Nemačke, Švajcarske, Švedske, Češke, Austrije, Velike Britanije, Španije, Francuske i Finske.

Tokom sprovođenja akcije ostvarena je i međunarodna policijska saradnja sa Španijom. Francuskom, Austrijom i Italijom, koje su na osnovu nformacija hrvatske policije zaplenile veće količine marihuane i hašiša na području svojih država.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv osumnjičenih podnela krivičnu prijavu, stoji u priopćenju.

Varga je 2010. godine na ponovljenom suđenju nepravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog krijumčarenja gotovo tri tone marihuane. Osim toga, veće sudije Zorana Luburića je Vargi i njegovoj supruzi i sinu oduzelo imovinu vrednu 753.000 evra.

Među oduzetom imovinom bilo je deset stanova, jedno zemljište, poslovni prostor, kao i dva automobila. Sve je to, prema optužnici, stekao trgovinom drogom. Vargi je oduzeto još 229.000 evra za šta se takođe pretpostavlja da je stečeno na osnovu trgovine drogom.

USKOK-ovom optužnicom na osnovu koje je osuđen “diler sa estrade”, 22 ljudi bilo je optuženo da je od 2003. do 2005. u Velikoj Britaniji i Holandiji kupilo i u Hrvatsku prevezlo najmanje 2982 kilograma marihuane vredne 8,8 miliona evra.

(dijaspora.news/index.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top