All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

PAKLENE VRUĆINE MOGU DA UBIJU: Ovo je prvi znak upozorenja koji telo šalje pred toplotni udar – i odmah ćete ga primetiti

Pred nama je nekoliko paklenih dana koji mogu biti veoma opasne po zdravlje i bezbednost ljudi

Naredni dani u Srbiji će biti sve topliji, prognoziraju meteorolozi, te upozoravaju da će za vikend i početkom naredne sedmice dostići 37 stepeni.

Tokom ovih tropskih dana lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i često uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.

U ovakvim danima treba biti veoma oprezan jer vreline mogu ozbiljno da utiču i na naše zdravlje i dovedu do toplotnog udara.

Evo kako da ga prepoznate:

Kada smo dugo vremena izloženi visokim temperaturama, prva stvar u našem telu koja prestaje sa funkcionisanjem jeste mogućnost da se znojimo. Jednom, kada do ovoga dođe, vrlo brzo od umora zbog toplog vremena osoba može da dobije toplotni udar.

Najčešći znakovi da prepoznate toplotni udar su povišena telesna temperatura do 40 stepeni, suva i topla koža, prestanak znojenja, ubrzani rad srca, osećaj izgubljenosti i drhtanje.

Ukoliko dođe do toplotnog udara, pre nego što dođe do pružanja medicinske pomoći, obolelog je neophodno pomeriti u hladniji prostor, ukloniti višak odeće, vlažiti kožu vodom i izložiti je jačem vazdušnom strujanju.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top