All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

PACOLI SLAVI Albanci plaćaju da Interpol Haradinaju ukine poternicu

Albanski lobi dobio je prvu bitku za Haradinajevu slobodu – lider OVK pušten je iz pritvora, ali ostaje u Francuskoj do odluke o ekstradiciji. Sledeća meta im je ukidanje Interpolove poternice!

Ramuš Haradinaj, vođa OVK, odgovoran za smrt 63 osobe, pušten da na slobodi sačeka odluku o izručenju Srbiji. Iznos kaucije zasad nepoznat

Foto: Tanjug/APRamuš Haradinaj, vođa OVK, odgovoran za smrt 63 osobe, pušten da na slobodi sačeka odluku o izručenju Srbiji. Iznos kaucije zasad nepoznat

Od samog ročišta na sudu u Kolmaru, gde je donesena odluka, napravljen je svojevrsni performans.

 Odluci suda prethodili su protesti Albanaca, poput onih koji se već danima održavaju širom evropskih gradova, a u samoj sudnici pojavilo se tridesetak Haradinajevih pristalica: među njima bilo je i dece ogrnute u kosovske zastave. Haradinaj je odluku sačekao opušten i nasmejan.

– Optužbe koje dolaze iz Srbije su čisto političke. Ovaj proces predstavlja zloupotrebu prava. Ovo ovde je cirkus – rekao je Haradinaj.

Sud je odlučio da Haradinaju pritvor zameni zabranom napuštanja teritorije Francuske, uz obavezu da se javlja dvaput nedeljno.

Ostao je privremeno bez pasoša, a iznos kaucije potpuna je nepoznanica. Prema rečima tužioca u Kolmaru, razmatranje zahteva za izručenje Srbiji moglo bi da potraje nekoliko nedelja ili čak meseci.

Ipak, i samo puštanje na uslovnu slobodu loš je znak iliti predznak za odluku o izručenju koja predstoji.

Odmah nove ideje

Ujedno, ovo je i prva mala pobeda albanskih lobista širom sveta, koji su udružili snage u poduhvatu oslobađanja Haradinaja. Kako je “Blic” objavio, značajnu ulogu u finansiranju tog poduhvata imao je kosovski multimilioner i najbogatiji Albanac na svetu Bedžet Pacoli.

Najbogatiji Albanac na svetu Bežet Pacoli i Ramuš Haradinaj

Foto: privatna arhiva / Privatna arhivaNajbogatiji Albanac na svetu Bežet Pacoli i Ramuš Haradinaj

– Lider Alijanse za budućnost Kosova Haradinaj pušten je iz pritvora. Sada bi morao da bude skinut sa Interpolove liste poternica i vraćen u svoju zemlju što je pre moguće! – napisao je on juče na svom Fejsbuk profilu.

Pacoli je odigrao ključnu ulogu u puštanju Haradinaja

Foto: ReutersPacoli je odigrao ključnu ulogu u puštanju Haradinaja

U tome mu se, kako nezvanično saznajemo, pridružilo i američko krilo lobista, preciznije njujorški biznismen Heri Bajraktar i nekadašnji čelnik partije Samoopredeljenje Fljorin Krasnići.

Konkretno delovali

Nakon Pacolija, oglasio se premijer Albanije Edi Rama:

– Vidimo se u Prištini, dragi Ramuše. Ovo je poslednja epizoda, borba za brisanje Haradinaja sa liste poternica se nastavlja – napisao je Rama na Fejsbuku.

Edi Rama: "Dragi Ramuše, vidimo se u Prištini"

Foto: Vladislav Mitić / RAS SrbijaEdi Rama: “Dragi Ramuše, vidimo se u Prištini”

Da nije stvar u lepim željama, otkrio je zahtev albanskog ministra policije generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku za ponovnu procenu crvene poternice raspisane iz Srbije, po kojoj je i uhapšen. Pošto Kosovo nije članica Interpola, Albanija je, po svemu sudeći, rado pritekla u pomoć.

– Taj zahtev predstavlja grubo i nedopustivo mešanje jedne države u suverenitet Srbije, koja je punopravna članica Interpola. Pravosudni organi Srbije apsolutno su suvereni i nezavisni prilikom vođenja istraga po pitanju krivičnih dela, bilo da su njihovi počinioci srpski državljani ili državljani bilo koje druge suverene države, što takozvano Kosovo nije – napisao je u pismu šefu Interpola srpski ministar policije Nebojša Stefanović.

Pacoli ključni čovek

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da je Pacoli svakako bio ključan u lobiranju za odluku suda u Francuskoj.

Obrad Kesić: Postoje dva nivoa lobiranja

Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaObrad Kesić: Postoje dva nivoa lobiranja

– Postoje dva nivoa lobiranja: jedan od albanske zajednice i drugi od američkih diplomata. U drugom su najznačajnije figure bivši kongresmen Džozef Džo Diogvardi i njegov kolega Eliot Engel – kaže Kesić.

Analitičar Dušan Janjić navodi da albansko lobiranje nije novost, te da nema Albanca koji nije dao bar pet evra za Ramuša u Hagu.

Srpski zid plača ispred ambasade

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM oslobađanje Ramuša Haradinaja smatra političkom odlukom, a ne pravnom. Oni su danas postavili srpski zid plača sa fotografijama žrtava kod ambasade Francuske u Beogradu, kao dokaz Haradinajevih zločina.

Dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top