All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Ovo vozilo je HIT U NOVOM SADU: Svi bi da se slikaju pored mašine od 600.000 EVRA

Najskuplja, ali i najveća mašina na juče otvorenom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu je “Holmerova” samohodna vadilica šećerne repe, koja košta čak 600.000 evra.

Poljoprivrednik koji bi na novosadski 85. Međunarodni sajam poljoprivrede krenuo da kupi tri najskuplje mašine, kombajn za šećernu repu, kombajn za ostale ratarske kulture i traktor, morao bi da ponese više od 1,3 miliona evra, koliko staju te tri mašine.

Izvesno je da ih neće kupiti isti čovek, ali je takođe izvesno i da će, uprkos vrtoglavim cenama mašina, za koje se može kupiti i po desetak stanova ili garsonjera u našim najvećim gradovima, sve najskuplje mašine biti prodate, jer kupaca ima. Jedna mašina iz najskuplje trojke našla je kupca čak i pre sajma, pa i oni sa najdubljim džepom mogu samo da je gledaju.

“Holmerova” vadilica šećerne repe “T4-40” košta čak 600.000 evra, a za to se dobija pravi div sa tri osovine i točkovima koji su široki ceo metar, ali i znatno viši od prosečne osobe. Ono što izdvaja ovog gorostasa, kažu prodavci, je što svaki red šećerne repe tretira zasebno i izuzetno malo sabija zemlju, što omogućava njenu lakšu kasniju obradu. Ovu mašinu pogoni “Mercedesov” motor od 650 konjskih snaga, a prodavci kažu da je jedan ovakav kombajn na prošlogodišnjem sajmu dobio vlasnika, te da očekuju da prodaju i ovaj. Kako kažu, njega bi jedino mogao da kupi paor sa jako mnogo zemlje koji očekuje da uslužno radi žetvu u nekoliko sela.

Promoterke ulepšale sajamFOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
Promoterke ulepšale sajam

Ništa manje impozantan nije ni najskuplji kombajn na sajmu, kojeg proizvodi nemački “Klas”. To je najveći kombajn iz serije “lexio”, a kupac će za njega morati da izdvoji oko 450.000 evra. Umesto prednjih točkova, ovaj kombajn kreće se poput tenka, na gusenicama, dok prodavci kažu da ga izdvaja “heder” širok čak 12 metara, ali i motor od 625 konjskih snaga.

Ni najskuplji traktor na sajmu po ceni ne zaostaje mnogo za kombajnima. Reč je o modelu iz serije 8 američkog proizvođača “Džon Dir” koji nosi oznaku 8345 RT. Njegova cena takođe je “prava sitnica” i staje oko 300.000 evra. On se kreće gusenicama, obavlja tešku obradu zemlje, a prodat je pre sajma. U samom vrhu po ceni je isti traktor koji umesto gusenica ima točkove, a on staje 200.000 evra. Za njim ne zaostaje još jedna mašina koja je privukla mnogo pažnje. To je takođe gorostas među traktorima, austrijski “Štajer” iz serije “terrus” sa 300 konjskih snaga, koji takođe košta oko 200.000 evra.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top