All for Joomla All for Webmasters
Magazin

OVO SU NAJPOPULARNIJA MUŠKA IMENA U SRBIJI, PO REGIONIMA: Pogledajte kako se MENJALA MODA po decenijama! (VIDEO)

Poslednjih godina, u Srbiji su popularna kratka i efektna imena za decu. Međutim, ne izostaje ne uticaj iz stranih zemalja, pa sve češće možemo da čujemo imena poput. Leon, Lav, Noa, Dorotea, Zoi….

Nekada su u se Srbiji deci davala tradicionalna imena, a reklo bi se da taj trend “preživljava” jedino u seoskim područjima i manjim mestima, gde groznica modernih imena još uvek nije uzela maha.

A da li znate koja muška imena su kroz istoriju bila najpopularnija u Srbiji?

Na mapi muških imena, prikazana su ona koja su u određenom razdoblju bila popularna u različitim delovima Srbije.

Ovako je to izgledalo:

 

U periodu od 1931. do 1940. godine najpopularnije ime bilo je Milan i to skoro u celoj Srbiji. Jedino su na istoku Srbije popularniji bili Miodrag i Jovan, kao i Stojadin u jednom delu južne Srbije. Za KiM nema podataka.

 

U periodu od 1941. do 1950. godine najpopularnije muško ime bilo je Slobodan, osim u Vojvodini gde se zadržao Milan, u jednom malom delu istočne Srbije Miodrag i još manjem delu južne Srbije Petar.

 

U periodu od 1951. do 1960. godine dominacija Dragana. I nešto malo Zorana i Milana.

 

U periodu od 1961. do 1970. godine u centralnoj Srbiji i jednom delu Vojvodine najpopularnije ime bilo je Zoran, a na nekim manjim delovima Goran i Dragan.

 

Devedesetih godina najpopularnije ime u Srbiji bilo je Nikola, a taj trend se zadržao do 2010. godine
Devedesetih godina najpopularnije ime u Srbiji bilo je Nikola, a taj trend se zadržao do 2010. godineFOTO: PROFIMEDIA

U periodu od 1971. do 1980. godine je nešto drugačija situacija. Reklo bi se da je najpopularnije ime bilo Dejan, a pojavio se i Aleksandar u jednom delu Vojvodine, kao i Saša na jugu.

 

U periodu od 1981. do 1990. godine pojavio se i Marko, Aleksandar je potpuno preuzeo popularnost u Vojvodini, a na istoku i jugu Srbije popularna imena bila su Ivan, Milan i Miloš.

 

U periodu od 1991. do 2000. godine totalna dominacija Nikole. Ovo ime bilo je najpopularnije u celoj Srbiji, osim u jednom malom delu južne Srbije gde je prednost data Stefanu.

 

Od 2001. do 2010. godine ista situacija. Nikola je bilo najpopularnije muško ime, osim u jednom malom delu u kome su se roditelji ipak odlučivali za Luku.

(dijaspora.news/espreso.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top