All for Joomla All for Webmasters
Vesti

Ovo je jedini restoran iz cele bivše Juge koji je dospeo među 50 najboljih na svetu (VIDEO)

Hiša Franko iz Kobarida u Sloveniji našla se na 48. mestu San Pelegrinove lestvice 50 najboljih restorana sveta za 2018. godinu.

Ulazak ne prestižnu lestvicu još je posebniji kada je poznato da je to jedini restoran sa područja bivše Jugoslavnije koji se našao u slavnom društvu.

Za ovakav fantastičan plasman prvenstveno je zaslužna glavna vizionarka restorana – Ana Roš, kojoj je San Pelegrini prošle godine dodelio titulu najbolje kuvarice sveta.

Anine kulinarske kreacije melem su za sva čula, a specifične su jer uključuju lokalne namirnice koje nabavlja od organskih proizvođača hrane.

U Hiži Franko tako možete probati tradicionalna slovenska jela ali za čiju su pripremu korištećene moderne tehnike.

– Hrana u Hiši Franko sve je, samo ne dosadna. Možete je voleti ili mrzeti, ali nikad neće biti dosadna. Pokušavam da istražim sve krajeve i da pomerim granice koristeći lokalne namirnice. Prisetite se da je Slovenija bila deo komunističke zemlje, gde kreativnost u gastronomiji nije bila poržana kao na Zapadu. Mi gradimo novu slovensku kuhinju ovde – izjavila je slovenska kuvarica za Punkufer.hr.

Najzanimljivije od svega je što se Ana Roš sama naučila da kuva. Nikad nije išla u kuvarsku školu, a školovala se za diplomatu. Ali kada je upoznala i zaljubila se u somalijera Valtera Franka, čiji su roditelji bili vlasnici Hiše Franko, odlučila je da promeni karijeru.

Ulazak na prestižnu lestvicu najboljih restorana sveta samo je jedan od dokaza da je dobro odabrala.

Na San Pelegrinovoj lestvici 50 najboljih restorana sveta većina, odnosno njih 26 otpada na evropske restorane.

Najveći broj restorana dolazi iz Španije – čak njih sedam. Potom slede Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su na popisu zastupljene sa po četiri restorana.

Po jedan restoran na popisu najboljih imaju Rusija, Austrija, Danska, Norveška, Nemačka, Švajcarska i Slovenija.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top