All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

OVO JE JEDINA HRVATICA U REDOVIMA DŽIHADISTA: Odrasla u uglednoj katoličkoj porodici, pa prešla u radikalni islam i otišla u Raku

Prema javno objavljenom izveštaju Sigurnosno-obaveštajne agencije, na području koje je pod kontrolom Islamske države boravilo je sedam ljudi sa hrvatskim državljanstvom: njih šestorica imaju dvojno državljanstvo i nikada nisu trajno živeli u Hrvatskoj, dok samo jedna žena poseduje isključivo hrvatsko državljanstvo.

Reč je o 30-godišnjoj Dori Bilić, čija je aktivnost pre nekoliko godina uočena u gradu Raki, tadašnjem snažnom uporištu snaga Islamske države, gde se nalazila sa suprugom, državljaninom BiH koji se pridružio snagama ISIL-a, pišu hrvatski mediji.

Zagrepčanka iz ugledne porodice, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom u islam i to radikalni. Prema dostupnim informacijama, Dora Bilić je nakon izvrsnih ocena u srednjoj školi upisala
Pravni fakultet, no nakon što je shvatila da joj te studije “ne predstavljaju izazov”, školovala se za posao fizioterapeuta.

Govorila je nekoliko stranih jezika, volela je da putuje Evropom i posećuje muzeje, a prekretnica u njenom životu događa se s dolaskom u London. Tamo upoznaje budućeg supruga, tada još hrišćanina, ali on ubrzo prelazi u islam i pristupa radikalnim muslimanskim organizacijama.

Njegov uticaj na Doru bio je vrlo snažan, pa se i ona odriče svoje vere. Brak, međutim, nije potrajao: Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman. Stoga je nakon razvoda, krajem 2012. godine, odlučila da potraži nekoga po svom ukusu, znatno radikalnijeg, pa ga je i pronašla u ozloglašenoj Gornjoj Maoči, selu u blizini hrvatske granice, poznatom i kao uporište vehabija.

U Gornjoj Maoči srela je stanovitog Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vreme živeo u selu blizu Brčkog, sa suprugom i decom. Nakon susreta s Dorom, taj brak je postao prošlost, pa se par ubrzo prebacio u Siriju, a neki izvori spominju da imaju i dete.

Prema izveštaju, Dora je 2014. tamo i ranjena, a sumnja se da je i Avdić ranjen.

Ove vesti zaprepastile su i sve one koji poznaju porodicu Bilić: Dorin otac je poznati poljoprivredni stručnjak, majka arhitekta, brat je diplomirani pravnik, baka magistar farmacije, deda inženjer elektrotehnike – mahom vrhunski intelektualci koji i danas nose teški teret izbora njihove ćerke i posve neshvatljive transformacije u džihadistkinju.

 

Porodica je nedvosmisleno, u izjavi za Večernji list, poručila kako je Dora iskorišćena za propagandu i kako osuđuju svaki pa i islamski radikalizam i terorizam.

Zanimljivo, izveštaj ne spominje još jednu Hrvaticu u redovima ISIL-a, o čemu se pročula kada je septembru 2011. u napadu američke bespilotne letelice, poginuo jedan od vodećih svetskih terorista Anvar al-Avlaki. Ubrzo potom, danski obaveštajac Morten Storm u javnost je izašao s pričom da ih je do Al-Avlakija dovela njegova mlada žena, Hrvatica koja se sada zove Amina, živi u Jemenu i želi da postane bombaš samoubica.

Večernji list tada je saznao da se iza imena Amina krije Bjelovarčanka Irena Horak, što su tada potvrdili i članovi njezine porodice. Ipak, pet godina kasnije, njoj se gubi svaki trag.

(Dijaspora.news/vecernji list)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top