All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Ovih pet majki rodilo je 29 dece: Srbija neće izumreti ako se one pitaju (FOTO)

Svetlana, Rozalija i Marijana imaju po četvoro dece, Zorana šestoro, a Maja čak jedanaestoro.

Svetlana, Zorana, Rozalija, Maja i Marijana odlučile su da ne stanu kod prvog ili drugog deteta, već da ih rode najmanje četvoro. Ovih pet majki  ukupno ima 29. dece, a ovo su njihove priče.

– Najstarija je Anđela i ima 14 godina, Đurđina ima 8, Julijana 7 i Vojin 3. Nije da smo odlučili da imamo više dece, jednostavno se tako dogodilo. Posle prvog rešila sam da rodim i drugo Đurđinu koja je na rođenju imala samo 1.150 grama, nerazvijena pluća i mozak. Ubrzo smo dobili i treće i njih dve sada idu u isti razred.

Facebook / Svetlana Lazić Kovačević

Ona objašnjava da je Vojin došao neplanski.

– Nismo ga ni planirali ni očekivali. Kada sam saznala da sam trudna odmah smo se dogovorili da nastavimo sa trudnoćom, abortus nijue dolazio u obzir. Kada je više dece, ona su odgovornija, nesebična, paze jedni na druge, a time i na druge oko sebe – priča Svetlana.

Facebook / Svetlana Lazić Kovačević

Zorana Ramadanović i njen suprug saznali su kao veoma mladi da ne mogu da imaju decu. Danas ih imaju šestoro.

Facebook / Zorana Radmanović

– Kada smo saznali da nećemo moći da postanemo roditelji krenuli smo peške do Grčke. Krenuli smo tamo da radimo na crno, a usput smo pokušavali da zatrudnimo, ali ništa. Posle godinu dana slučajno sam zatrudnela – kaže Zorana.

Tada su rešili da se vrate u Srbiju.

Facebook / Zorana Radmanović

– Ubrzo smo dobili i drugo dete, pa treće, pa smo onda jurili ćerku i dobili četvrto, pa ajmo još jedno, pa slučajno još jedno i sad smo stali pošto smo već u godinama. Kod nas ne postoji abortus. Da se ponovo desi, opet bih rodila – kaže Zorana.

Ona kaže da im je najvažnije što od Verana, Vedrana, Vukse, Željane, Veljana i Viktora nisu napravili socijalne slučajeve

Rozalija Čabradi Bandulaja ima dva dečaka i dve devojčice.

Facebook / Rozalija Čabradi Bandulaja

– Najstarija je Maša, u maju puni osam godina, sin Mateja ima 4, Mihajlo 3 i mala šmizla sada puni godinu dana. Planirali smo samo jedno dete. Drugo se desilo neplanirano, a kada sam zatrudnela sa trećim razmišljali smo šta da radimo jer smo živeli u malom stanu, ja nisam radila. Teške su to odluke u današnje vreme – kaže ona.

Posle dugog vaganja presudila je ćerkica kada je rekla – bolje da nas je troje.

Facebook / Rozalija Čabradi Bandulaja

– Sada ne bi mogla zamisliti svoj život bez njih. Bože, zar sam mogla sebi takvo pitanje da postavim ikada. Potom se desila još jedna neplanirana trudnoća. Teško je, nemamo mi višestruki roditelji nikakve posebne privilegije. Ne msilim da su svi dovoljno ludi da požele više dece u ovoj situaciji, ali trudimo se, ja sam pokrenula i svoj biznis, šijem – kaže Rozalija.

Maja Kovačević oduvek je maštala o velikoj porodici, a sada joj se taj san ostvario.

Facebook / Maja Kovačević

Iako ona i njen muž imaju 11 dece, Maja nije imala blizanačke trudnoće. Maja se u ulozi majke prvi put ostvarila u 25. godini kada su dobili Milicu. Kako su se posle nje rađali samo dečaci, Maja je jurila još jedno žensko dete koje je došlo pod rednim brojem sedam.

U njihovoj kući za jedan dan se potroši oko sedam vekni hleba i isto toliko litara mleka, a pola kilograma čokolade dovoljno je samo da se deca malo zaslade. Ipak, Maja je alergična na kukanje.

Facebook / Maja Kovačević

– Mi imamo našu firmu i od toga živimo, a kada se priča o našoj porodici želimo da to bude samo pozitivno – kaže Maja.

Porodicu Marijane Vasović Drenovak čine četiri male dame Dunja, Iva, Anja i Sara.

Facebook / Marijana Vasović Drenovak

 Oduvek sam želela da imam veliku porodicu i sa rođenjem njih četiri sve moje želje su ostvarene. Naravno da nije lako, ali je jako lepo. Od njihovog rođenja sama brinem o njima, suprug radi kao vozač kamiona u inostranstvu i često je odsutan – kaže Marijana.

Ona objašnjava da koliko god bilo teško ponekad, nikada nisu posumnjali u odluku da imaju više od dvoje dece.

Facebook / Marijana Vasović Drenovak

– Nadamo se da će jedna drugoj biti velika podrška i oslonac u životu i to je ono što nam daje vetar u leđa – kaže Marijana.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top