All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Ove države Balkana su odlučile da proteraju ruske diplomate i podrže Zapad: Srbija nije među njima!

Proterivanju ruskih diplomata pridružilo se i 16 članica Evropske Unije, među kojima su i neke zemlje balkanskog poluostrva i bivše jugoslovenske države.

Nakon što je Velika Britanija proterala 23 ruskih diplomata optuživši Moskvu za hemijski napad nad bivšim dvostrukim agentom i njegovom ćerkom, isto su uradile još najmanje 22 zemlje, među kojima su i zemlje Balkanskog poluostrva.

Pola sveta je u ponedeljak započelo diplomatski rat sa Rusijom izrazivši solidarnost sa Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije. Najviše diplomata, njih 60, izbačeno je iz SAD, a zatvoren je i ruski konzulat u Sijetlu.

ZEMLJE BALKANA KOJE SU PROTERALE DIPLOMATE

Proterivanju ruskih diplomata pridružilo se i 16 članica Evropske Unije, među kojima su i neke zemlje balkanskog poluostrva i bivše jugoslovenske države.

HRVATSKA: Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da su oni proterali jednog ruskog diplomatu.

Foto: Wikipedia/Diego Delso

RUMUNIJA: Rumunski ministar spoljnih poslova objavio je na Tviteru da će ova zemlja izbaciti jednog ruskog diplomatu.

Balkanske zemlje koje nisu članice EU takođe su se pridružile diplomatskom ratu protiv Rusije, a među njima su Albanija i Makedonija.

ALBANIJA: Ministarstvo spoljnih poslova Albanije saopštilo je da će dvojica ruskih diplomata biti proterano iz ove zemlje.

Foto: Wikipedia/Captain Blood

MAKEDONIJA: I ova zemlja proteraće jednog diplomatu kao odgovor na slučaj trovanja Skripala.

CRNA GORA:Crna Gora je proglasila jednog ruskog diplomatu za personu non grata i uskratila saglasnost za delovanje počasnog konzula Ruske Federacije, saopšteno je iz Vlade.

BALKANSKE ZEMLJE KOJE NE PROTERUJU DIPLOMATE

SRBIJANašoj zemlji nije stigla preporuka o proterivanju ruskih diplomata.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

BUGARSKA: Ruske diplomate neće biti proterane ni iz Bugarske.

– Do ovog trenutka nema promena, Bugarska nije donosila odluku o proterivanju ruskih diplomata iz zemlje – prenela je bugarska agencija BGNES saopštenje Ministarstva spoljnih poslova zemlje.

Foto: Tanjug/AP

SLOVENIJA: Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da je još rano donositi odluku o eventualnom proterivanju ruskih ambasadora. Erjavec je istakao da prvo mora da se utvrdi šta se tačno dogodilo.

GRČKA:Grčka takođe neće proterati ruske diplomate, ali je izrazila podršku Velikoj Britaniji i osudila trovanje.

TURSKA: Turska je osudila napad nervnim agensom na nekadašnjeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji, ali ne namerava da protera ruske diplomate.

Zamenik ministra spoljnih poslova Bekir Bozdag rekao je da Turska održava “pozitivne” odnose s Rusijom i da neće preduzimati akcije protiv Moskve.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top