All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ovako će izgledati nova vlada Kosova: Srbima tri ministarstva i mesto zamenika premijera

Prema sporazumu o raspodeli ministarstava, stranka Hašima Tačija dobila je resor ministarstva pravde, Bedžet Pacoli je novi ministar spoljnih poslova, dok Haradinaju, osim premijerskog mesta, ide i vojska.

 Buduća vlada Kosova imaće 21 ministarstvo.

Najveći broj resora dobiće DPK Kadrija Veseljija (koji je nasledio Hašima Tačija nakon što je ovaj postao predsednik Kosova). Njima će pripasti šest ministarstava i mesto zamenika predsednika vlade, a interesantno je da će – u godini kada se očekuje početak rada specijalnog suda za zločine OVK – na mestu ministra pravosuđa biti predstavnik stranke čiji je lider bio upravo jedan od vođa kosovskih terorista. Osim toga, Veseljijevi ministri baviće se i finansijama, zdravstvom i evropskim integracijama.

Foto: RAS / RAS Srbija

Iako će DPK imati najviše resora, očigledno je da će najznačajnija ministarstva otići u ruke “preletaču” Bedžetu Pacoliju, koji je ministar spoljnih poslova Kosova. Osim toga, u njegove ruke ide i policija, ministarstvo za ekonomski razvoj, ali i mesto prvog potpredsednika vlade.

Za prvog zamenika premijera je izabran Bedžet Pacoli, dok su zamenici predsednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Najmanji deo kolača, zapravo, dobila je stranka budućeg premijera Ramuša Haradinaja. Njima će prema sporazumu pripasti samo ministarstvo koje će biti nadležno za razvoj infrastrukture, ali i jedno posebno značajno – vojska. Upravljanje vojskom verovatno je i “uža specijalnost” novog premijera – istaknutog lidera OVK koji je direktno na terenu upravljao terorističkim ćelijama, a u Hagu je bio optužen za ratne zločine. Međutim, ironijom sudbine, i u ovom će slučaju Haradinaj biti prinuđen da blisko sarađuje sa Srbima. Kao što je poznato, srpska manjina je do sada kočila formiranje kosovskih oružanih snaga, što je bila jedna od tema kojom su se političari na Kosovu intenzivno bavili u predizbornoj kampanji. Da li će novi premijer izdejstvovati formiranje vojske – ostaje da se vidi.

Srpska lista odlučila je da će ući u novu vladu Kosova, pa će ministar za povratak raseljenih biti kao i u prošloj vladi Dalibor Jevtić, a novi mandat dobio je i doskorašnji ministar za lokalnu samoupravu Ivan Todosijević. Novo ime u vladi je bude Nenad Rikalo, dosadašnji predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji. On će zauzeti mesto ministra poljoprivrede, koje je ranije bilo obećano Pacolijevoj Alijansi.

dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top