All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Ova područja u BiH očekuje razoran zemljotres do kraja vijeka

Zabilježeni potresi na području BiH vezani su upravo uz podvlačenje afričke pod evropsku ploču. Na teritoriji BiH se zbog toga gotovo svakodnevno javljaju potresi manje snage od 3 stepena Merkalijeve skale
Umjeren potres magnitude 3,2 stepena po Rihteru s epicentrom kod Trebinja osjetio se juče na širem području Hercegovine i dijela Dalmacije.

Upravo to područje u Odjeljenju za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkoga zavoda smatraju za jedno od potencijalnih koje u 100 godina može, prema matematičkom izračunu, pogoditi katastrofalno razoran potres, prenose Večernji.

Objašnjava se kako bi se mogli očekivati potresi maksimalnog intenziteta do 7 stepeni Merkalijeve skale.

– Potresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima. U razdoblju većem od 100 godina, prema tim prognozama, može doći do razornih potresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banje Luke i planine Treskavice) koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života – upozorava se u pregledu koji je izradio Federalni hidrometeorološki zavod.

Prilikom potresa osmog stepena većina ljudi pada, bude oštećeno 25% kuća, neke slabije se ruše. U vlažnom tlu i na padinama javljaju se pukotine.

U posljednjih deset godina najsnažniji potres zabilježen je na području Livna, na samoj granici s Hrvatskom, od 4,8 stepena po Rihteru.

BiH je pri tome podijeljena na seizmički aktivne zone i seizmotektonske rasjede u kojima se generiraju potresi. Ponajprije se to odnosi na centralne dijelove dinarskog planinskog sistema koji je smješten sjeveroistočno od spoja jadranske mase i Dinarida.

Inače, jadranska masa je dio afričke ploče i pritisnuta je između Apenina i Dinarida.

Zabilježeni potresi na području BiH vezani su upravo uz podvlačenje afričke pod evropsku ploču. Na teritoriji BiH se zbog toga gotovo svakodnevno javljaju potresi manje snage od 3 stepena Merkalijeve skale, koje bilježe samo uređaji Seizmološkoga zavoda.

Snažniji potresi su, međutim, prema standardima, razmjerno rijetki. Dubina potresa kreće se od 4 do 35 km.

(dijaspora.news/buka.ba)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top