All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

OTKRIVENA JEZIVA TAJNA POSLEDNJEG TITANIKOVOG ČAMCA: Mislili su da su se izvukli, ali kada su spasioci stigli sačekao ih je užasan prizor! (VIDEO)

Brodolom Titanika koji je 14. aprila 1912. godine posle sudara sa ledenim bregom potonuo u Atlantskom okeanu bio je i ostao najveća pomorska katastrofa do danas. Posle otkrića olupine Titanika, počelo je novo istraživanje o katastrofi koje je dalo uvid u detalje događaja u noći potonuća.

Jedno od njih istraživalo je sudbine čamaca za spasavanje sa Titanika. Fotografije koje su nedavno objavljene godinama su skrivane od javnosti, zbog njihove “delikatnosti” i iz poštovanja prema žrtvama. Čamac “Colapsibl A” bio je poslednji čamac koji je napustio Titanik.

On zapravo nije ni spušten sa broda već je u opštoj atmosferi panike i haosa samo bačen kada je brod počeo vertikalno da tone. Ljudi su očajnički pokušavali da se ukrcaju na njega – a samo njih četvoro u tome i uspelo, ali na njihovu nesreću, kako se kasnije ispostavilo.

Taj drveni čamac za spasavanje je pronađen je tek posle mesec dana, tačnije 13. maja, udaljen oko 200 milja od mesta gde je Titanik potonuo. Pronašao ga je brod RMS Okeanik, a prizor koji su zatekli šokirao je mornare.

Na brodu su se nalazila poluraspadnuta tela dvojice vatrogasaca sa Titanika i telo putnika prve klase – Tomasona Bitia i Edvarda Lendla, putnika treće klase. On je bio odeven u svečani smoking, a na dnu čamca posada je pronašla prsten sa ugraviranim “Edvard tu Gerda”, poslednji ostatak bračnog para koji je stradao.

FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Fotografije tog čamca naći će se na aukciji zajedno sa jezivim ručno pisanim izveštajem o stanju pronađeni u kome ismeđu ostalog piše da su tela bila toliko raspadnuta, da je ruka sa jednog otpala dok su ga podizali.

Dobro očuvano pismo napisao je putnik na RMS Okeaniku, koji je zajedno sa drugim putnicima posmatrao čitav prizor sa palube koristeći dvogled. Edvard je radio u fabrici cipela kao fizički radnik, ali je sa suprugom Gerdom odlučio da proba sreću u SAD.

Kobne večeri bili su na palubi s parom Šveđana koje su upoznali. Dok je Gerda odmah potonula, Edvard je uspeo da se popne na čamac za spasavanje. Međutim umro je posle pola sata. Prsten koji su pronašli, dali su Gerdinoj porodici.

Tomason Biti bežao je od zime – a ubila ga upravo hladnoća. Ovaj bogati neženja preselio se iz rodne Kanade u Francusku zbog ljubavi prema Evropi i njenoj blagoj klimi.

FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Želeo je da ostane u Francuskoj što duže, međutim njegov saputnik se razboleo, pa je u poslednjem trenutku rezervisao kartu za Titanik. Svojoj majci je javio da se vraća sa “nepotopivim brodom” i da je skupo platio kabinu u prvoj klasi.

Kada je Titanik udario u ledenu santu, on se među prvima našao u ledenoj vodi. Uz temperaturu vode od 2,2 stepena prosečno vreme preživljavanja odrasle osobe je 15 minuta. Ali poslužila ga je sreća i uspeo je da se popne na “Colapsibl A” očekujući da će tu biti siguran. Ali ni on ni ostali na njemu, nisu uspeli da dočekaju spasilački brod.

(dijaspora.news/dailymail)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top