All for Joomla All for Webmasters
Srbija

OPASNO RUGLO KRAGUJEVCA Napravila ga je Dragica Nikolić, koštao je 500.000 EVRA, ima 10.000 kvadrata i sada se RASPADA

Veliki Kreativni park u Kragujevcu, u koji je Fondacija “Dragica Nikolić” navodno uložila čak 500.000 evra, nije trajao ni godinu dana.

Park je otvoren 11. aprila prošle godine, a danas izgleda kao da nije renoviran decenijama. Po stazama je skoro nemoguće hodati, mreža koja izviruje ispod posutih kamenčića na dečjem igralištu predstavlja opasnost i za decu i za roditelje, rukohvati na spravama za igranje su zarđali… Zbog stanja u kom se park nalazi nakon samo godinu od otvaranja gradske vlasti su raspisale javnu nabavku za njegovu rekonstrukciju.

Kreativni park za decu izgrađen na gotovo 10.000 kvadratnih metara svečano je otvorila 11. aprila 2017. tadašnja prva dama Dragica Nikolić. Prostor namenjen dečjoj igri smešten je između bazena SC „Park” i Fakulteta inženjerskih nauka i sastoji se od pet celina – igrališta za decu do dve godine, igrališta za starije od dve godine, igrališta za seniore, odnosno bake i deke koji mogu da se rekreiraju dok paze na decu, kao i juniorskog igrališta – parkur i prskalište.

Gradska uprava je već raspisala tender za rekonstrukciju parka
bivše prve dame Srbije FOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA
Gradska uprava je već raspisala tender za rekonstrukciju parka bivše prve dame Srbije

Godinu dana kasnije park je toliko dotrajao da su neki njegovi delovi, prema rečima Marka Pavlovića, direktora SC “Park” koji ujedno gazduje Kreativnim parkom, potpuno nefunkcionalni.

Predsednički par je bio veseo i zadovoljan na otvaranjuFOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA
Predsednički par je bio veseo i zadovoljan na otvaranju

Gradska uprava za investicije uputila je 12. marta ove godine poziv za podnošenje ponuda za „Usluge zamene podloge na stazama u Kreativnom parku“, a u prilogu poziva je objašnjeno da se radi o „rekonstrukciji pešačkih staza u okviru parka i pristupne staze van njega”.

– Podloga u parku je urađena od sitnog belog kamena, a imamo fontanu koja je odmah pored stazice i u koju deca bacaju te kamenčiće. Problem je što fontana nema prelivni kanal nego su granitne ploče razmaknute dva-tri milimetra, kuda bi voda trebalo da odlazi… Deca bacaju kamenčiće, a mi moramo svaki drugi dan da pomeramo te ploče, od kojih jedna teži oko 40 kilograma, da bismo očistili kanale – objašnjava za “Blic” Pavlović.

Ručke na spravama su potpuno zarđaleFOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA
Ručke na spravama su potpuno zarđale

Osim fontanama, kamenčići upadaju ispod brizgaljke za vodu i zatvaraju je, kao i u otvore za oticanje vode. Pošto se radi o reverzibilnom, zatvorenom sistemu, voda koja ne ode u sud ispod fontane, razlije se po travnjacima. Ali ni to nije sve…

– Veliki problem imamo sa stazama u parku. One su napravljene veoma brzo, rizla je postavljena na metalnu mrežastu osnovu položenu na tlo. Međutim, ona se iskrivila, te je, slikovito rečeno, cela staza postala reljefasta, kao da talasi izlaze iz podloge. Roditelji nam se žale da ne mogu da guraju kolica s bebom jer imaju utisak da ih guraju kroz pesak – priča direktor SC “Park”.

Da li je u ovaj park zaista uloženo pola miliona evra?FOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA
Da li je u ovaj park zaista uloženo pola miliona evra?

Osim teškoća koje imaju za roditelji, na stazama je onemogućeno kretanje i osobama u invalidskim kolicima, ali i pešacima. A kako jedan problem vuče drugi, izbegavajući nefunkcionalno tlo, roditelji kolica guraju preko travnjaka, pa je i od nekada zelene trave u parku ostalo tek malo neizgaženog prostora.

– Kako nisam imao drugih opcija, tražio sam od čelnika Grada Kragujevca da reše problem i zamene podlogu. Makar stavili i asfalt, ali neka služi svrsi… – iskren je Marko Pavlović.

„Kreativna Evropa“ za sina gradonačelnika

Otvaranjem Kreativnog parka, Kragujevac je postao član porodice gradova Evrope koji su deo projekta “Kreativna Evropa”. Zanimljivo je da je gradonačelnik ovog grada Radomir Nikolić, sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, te i ne čudi što je Fondacija njegove majke Dragice izabrala baš Kragujevac za izgradnju ovog parka.

 (dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top