All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Ona je iz Sarajeva, i iako je gluva od rođenja, bavi se glumom, svira klavir i harmoniku i završava fakultet: Ima jaku poruku za sve mlade

Kada je krenula u prvi razred osnovne škole, učiteljica je predložila njenoj majci da počne da svira na sintisajzeru za školsku priredbu.
.

Alma Mujanović (23), devojka iz Sarajeva, gluva je od rođenja, ali to je nije sprečilo da nauči da svira klavir i harmoniku, da se bavi glumom i bude uspešan student.

Kako prenosi Radio SLobodna Evropa, Alma je aktivna u nekoliko nevladinih organizacija i veoma uspešan student, jer pored studija radiologije, završava i IT akademiju.

– Rođena sam gluva, sa više od 94 odsto oštećenja. Niko u porodici nije imao takav problem, osim mene i moje sestre, tako da to praktično nije genetski. Kada sam imala otprilike pet ili šest godina, primetila sam da sam drugačija od ostalih. Nisam znala po čemu sve dok nisam čula prvi zvuk koji je bio veoma jak – objašnjava Alma.

Printskrin: YouTube/Radio Slobodna Evropa

Tada je shvatila da postoji nešto što ona ne može u potpunosti da oseti, ne može da čuje.

Kako kaže, kada je krenula u prvi razred osnovne škole, učiteljica je predložila njenoj majci da počne da svira na sintisajzeru za školsku priredbu. Ta ideja bile joj je najpre čudna, jer nije znala kako ona kao osoba oštećenog sluha može da svira. U isto vreme, ideja joj je bila i veoma interesantna jer je nakon mnogo vežbi, rada i truda na klaviru, shvatila da zapravo ništa nije nemoguće.

Alma kaže da je kod muzike prvo primetila vibracije, jer se gluve osobe fokusiraju na vibracije, te je počela raditi na tome.

U trećem razredu osnovne škole došla je nova učiteljica, profesorka Alma Lepir, koja je sa njom puno radila na klaviru, učila je notama i frekvencijama.

– Ono što je bila moja vodilja jeste da pokažemo svim drugim ljudima koji su puni predrasuda, pogotovo u ovom našem okruženju, da svi mogu da rade ono što zaista žele. Kad osete poziv iznutra, da se to sve može ostvariti. Da se svi snovi mogu ostvariti, bitno je samo pokrenuti se ii dozvoliti sebi sanjati veliko – ističe profesorka.

Printskrin: YouTube/Radio Slobodna Evropa

Kako kaže, Alma je bila veliki sanjar i želela je da uspe u životu na bilo koji način, želela je da uspe u rušenju predrasuda. Uspela je i pokazala celom svom okruženju da je sve moguće, da osobe sa invaliditetom, osobe sa određenim poteškoćama, u njenom slučaju sa slušnim oštećenjem, i te kako mogu da sviraju.

– Ona me je naučila kako se sluša muzika, bez obzira na to što sam ceo život bila muzičar. Sa njom sa ja naučila šta je muzika, naučila kako naučiti da sviraš. Pronašla sam u sebi ono što do tada nisam imala – kaže profesorka i dodaje da Alma jeste bila njena učenica, ali istvremeno i njen učitelj.

Alma poručuje svim mladim ljudima da se aktiviraju i bore, jer uspeh dolazi kada postoje velika želja i upornost.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top