All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

OKONČANA DRAMA NA MALTI Oslobođeni svi putnici, otmičari se predali

Otmičari libijskobg aviona “Afrikija ervejza” koji su danas pod pretnjom da će razneti avion u vazduh prisilili posadu da sleti na Maltu, oslobodili su svih 118 putnika i članova posade i sami se predali policiji.

Foto: Reuters

Drama je trajala nekoliko sati, a puntici, među kojima su bili žena, deca i jedna beba, oslobađani su u grupama. Prema prvim izveštajima povređenih nema. Pojedini mediji preneli su da su otmičari tražili azil na Malti.

 Malteški premijer Džozef Muskat, koji je ceo dan obaveštavao javnost o dešavanjima u avionu, potvrdio je da su se otmičari predali, nakon čega su pretreseni i privedeni u policiju na ispitivanje. Premijer Malte ranije je objavio na Tviteru da se u avionu nalaze 82 muškarca, 28 žena i jedna beba.

Jedan od dvojice otmičara rekao je za libijsku televiziju da je vođa progadafijevske stranke. Rojters je preneo i izjavu neimenovanog libijskog poslanika koji je razgovarao sa jednim od putnika da su otmičari zahtevali osnivanje progadafijevske stranke u toj zemlji.

“Al Arabija”: Traže oslobađanje Gadafijevog sina

Tokom dana mediji su objavili da otmičari pristalice bivšeg libiksog predsednika Muamera el Gadafija, kao i da je uslov da oslobode putnike aviona bio da se pusti iz zatvora Gadafijev sin Saif al-Islam. List “Al arabija” objavio je i da su u avionu bili članovi libijskog Predstavničkog doma.

Foto: Reuters

Avion “erbas A320” sa 111 putnika i sedam članova posade sleteo je na aerodrom u Malti, pod prinudom otmičara.

Pilot otetog aviona javio je pre sletanja kolegama iz kontrolnog tornja da je avion otet, a kako navodi “rojters” pozivajući se na izvore iz libijske policije, pilot je dugo pokušavao da ubedi otmičare da avion ipak sleti u Tripoli. Međutim, kada su mu zapretili da će se razneti bombom, bio je prinuđen da preusmeri letelicu ka Malti.

U pitanju je let 8U209 “Afrikija ervejza”, koji je inače trebalo da leti na domaćoj liniji iz grada Sabe na jugozapadu Libije do Tripolija.

Foto: Reuters

“Afrikija ervejz” ima dva leta, utorkom i petkom, i oba su unutar Libije.

Otmica_aviona_malta_vesti_blic_safe

U međuvremenu, svi letovi sa Međunarodnog aerodroma na Malti su suspendovani. Na pisti su se u tom trenutku nalazili avioni “Lufthanze” i “Rajanera”, u koje su se putnici već ukrcali.

Dijaspora.news Izvor blic/agencije

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top