All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

OGLASILA SE I PROFESORKA OPTUŽENA ZA PLAGIRANJE: Protiv mene se vodi hajka, evo šta se zapravo desilo sa radom!

Vanredna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojana Lakićević Đuranović reagovala je na, na kako je navela, medijsku hajku protiv nje.

Ona je pojedine crnogorske medije i direktorku CGO Daliborku Uljarević okrivila za tu “hajku”.

“Oni tako vrše pritisak i mešaju se u rad tužilaštva, Komisije Pravnog fakulteta, rektora, predsednika Suda časti i Senata UCG”, navela je ona i dodala da se javnosti obraća sa zakašnjnjem jer je dosadašnji tok tužilačke istrage imao oznaku tajnosti, te nije mogla da iznosi detalje.

Profesorka optužen aza plagijat je objasnila kako je došlo do toga da se gotovo istovetni delovi rada nađu u njenom članku i u radu studenta Drinčića.

“Kao profesor na Međunarodnom smeru, 2018. g. bila sam mentor studentu Đođiju Drinčiću pri izradi specijalističkog rada. Njemu sam sticajem okolnosti posvetila više vremena i aktivnosti nego kod značajnog broja drugih specijalističkih radova gde sam bila mentor. To je podrazumevalo moje aktivno učešće, počev od izbora teme, preko upućivanja na relevantnu literaturu, sudsku praksu i pozitivne propise iz predmetne oblasti, za koju student Drinčić, po prirodi stvari, nije mogao znati da postoji, pa do mnogobrojnih konsultacija.

Rad je više puta mijenjan prema mojim upustvima, počevši od samog naslova, preko sadržaja, pa do konačne verzije” objasnila je ona.

Kakoje navela, taj specijalistički rad je imao 39 strana.

“U tom periodu dobila sam poziv Kopaoničke škole prava da objavim stručni rad, pa sam odlučila da objavim rad čija je tematika slična tematici rada studenta Drinčića. Pri izradi tog članka koristila sam vlastite materijale koje sam dala i studentu Drinčiću, da mu budu od pomoći pri izradi njegovog specijalističkog rada. Tako je došlo do situacije u kojoj je veći deo rada koji sam uputila „Kopaoničkoj školi“ istovetan delovima Drinčićevog specijalističkog rada. Osnov im je, da ponovim, bio materijal s mojih predavanja koji sam prethodno dala studentu da koristi”

Ona je podvukla i da je njen rad koji je poslala „Kopaoničkoj školi prava“ imao je svega 9 strana, dok je specijalistički rad bio na 39 str.

“Dobra namera da jednom studentu pomognem u pisanju specijalistikog rada više nego što je uobičajno i propust da njegovo ime navedem kao koautorsko, zadobila je dimenzije nezapamćene medijske hajke koju će utvrđivanjem istine, nadam se, brzo okončati sve nadležne institucije”, navela je, između ostalog, profesorka.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs / Vijesti.me

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IZDVAJAMO

To Top