All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

OBJAVLJEN SNIMAK SPEKTAKULARNE PLJAČKE NA AERODROMU SARAJEVO: Ovako su lažni specijalci odneli vreće sa novcem iz Kargo centra! (VIDEO)

SARAJEVO – Na Internetu se pojavio snimak spektakularne pljačke novca iz Kargo centra Međunarodnog aerodroma u Sarajevu (MAS).

Znajući za specijalnu pošiljku ABS banke Sarajevo, 5. decembra 2007. godine, četvorica naoružanih pljačkaša obučenih u policijske uniforme sa oznakama SIPA-e odneli su iz Kargo centra nekoliko vreća s novcem koje su avionom trebale da budu transportovane u inostranstvo

Mozak operacije bio je Zijad Turković, dok su neposredni izvršioci bile osobe iz Srbije. Osoba iznutra bio je optuženi Nijaz Zuban, radnik MAS, koji je za izvesnu sumu novca dao informaciju o vrednosnoj pošiljci ABS banke, a pljačkašima omogućio da nesmetano obave svoj deo posla. Prema bankovnoj specifikaciji, opljačkano je ukupno 1,315.755,46 evra u raznim valutama i apoenima.

Zijad Turković je, kako se navodi u optužnici, ovu pljačku dogovorio sa kasnije ubijenim Mithatom Mekićem i Mariom Tolićem, ali se tokom priprema predomislio, i odlučio da pljačku organizuje sa njemu poznatim osobama iz Srbije, Tužilaštvu poznatim samo po nadimcima Batica i Miki.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Tokom priprema za pljačku Turković je dogovorio sa Isljamom Kalenderom i Emirom Zekovićem, da iznajme stanove u blizini Aerodroma. Unajmljena su četiri stana. U ovim stanovima su pre pljačke su boravili i neposredni izvršioci iz Srbije Batica i Miki sa dve njima poznate osobe. Unajmili su i dvije garaže, a zatim oteli terenac “audi Q7”.

 

Do pljačke ukradeni “audi” sakrivali su po raznim garažama. Pripremama se, uz određenu novčanu naknadu, pridružio i

optuženi Saša Stjepanović koji je nabavio četiri kompleta crnih kombinezona kakve koriste Specijalna jedinica Državne agencije za istragu i zaštitu, sa natpisima “SIPA-Policija”, policijske čizme, tri kalašnjikova kalibra 7,62 milimetra, hekler kalibra devet milimetara i pištolje “CZ 99”.

 

Opremu je dovezao u Sarajevo i sakrio u jednoj od unajmljenih garaža. Na Zubanov poziv 5. decembra 2007. godine u 14.50 sati da stiže novac u Kargo centar, Zijad Turković je otišao u restoran “Radon Plaza” da bi rukovodio pljačkom i kako bi, usput, sebi osigurao alibi. Pljačku su odradili Batica i Miki sa njima još dve poznate osobe. Obučeni u policijske uniforme, u ukradenom vozilu “audi Q7” ušli su u Kargo centar kroz vrata koja im je otvorio Nijaz Zuban sa saučesnicima.

Radnicima u Kargo centru rekli su da SIPA vrši kontrolu i potragu za drogama. Jedan od pljačkaša bio je uz vozilo, drugi je kontrolirao zaposlene, a ostala dvojica otišla su u prostoriju gde je držana pošiljka i tu su razoružali dvojicu pripadnika Granične policije BiH. Tada su pod oružjem doveli Zubana kako bi izgledalo da je sproveden pod prisilom. On im je pokazao kolica na kojima

su se nalazile vreće sa novcem.

 

Pljačkaši su se “audijem” odvezli do napuštenog objekta bivše vojne kasarne u Nedžarićima, gde su novac prebacili u torbe, a “audi”, u koji su ubacili uniforme i oružje, polili benzinom i zapalili.  U Sarajevu je odmah podeljen plen, Zijad Turković za sebe zadržava oko 250.000 evra, a Nijaz Zuban dobija 100.000 evra.

 

Posle isplaćivanja Batice i Mikija, Isljam Kalender preuzima preostali deo plena i krije ga u svojoj kući. Za pljačku novca optuženi su Turković, Stjepanović, Zuban i Drinić, dok se Srbijancima još ne zna identitet. Poznato je da je Stjepanović u pregovorima o priznavanju krivice, dok je Isljam Kalender u

istrazi bio svedok saradnik.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Nakon što je uzeo svoj dio plijena koji je bio u različitim apoenima, Zijad Turković se, kako je navedeno u optužnici, dogovorio s Mustafom Sejdovićem iz Sarajeva da novčanice zameni za evre. Sejdović je to uradio ne znajući za stvarno poreklo novca. Turković je kasnije dogovorio sa Anefijom Čolićem iz Makedonije da mu pozajmi 250.000 evra, koje će mu Čolić, koji nije znao ništa o poreklu novca, vratiti u razumnom roku.

 

Anefija mu je ponudio da mu ustupi jednu trećinu svog suvlasničkog dela u firmi “Govl LTD uvoz-izvoz” Skoplje, što je učinjeno posredstvom firme “Nermin trade” koju je Turković posredstvom druge osobe registrirao u Skoplju. Na taj način Turković je prljavi novac ubacio u legalne tokove i stekao mogućnost povećanja kapitala pribavljanjem prihoda od zakonitog poslovanja.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top