All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Novi zakon prijetnja radnim mjestima. Prvi na udaru trgovci, konobari, ugostitelji…

Zbog nacrta Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvod za pušenje negodovali su i trgovci u Republici Srpskoj.
Ističu kako zakonski akti, pored apsolutne zabrane pušenja u svim kafićima, restoranima, barovima, kazinima u sebi sadrži niz nelogičnosti i odredbi koje se ni na koji način ne mogu smatrati opravdanim, niti se mogu opravdati brigom za zdravlje stanovništva, kako predlagači ovog zakona vole da naglase.

Podsjećaju da su duvan i duvanski proizvodi legalni, dozvoljeni po zakonu naše zemlje, da je dozvoljena je sadnja, uzgoj (čak i podstican), otkup. I onda, taj lanac prekida trenutni nacrt zakona predviđajući u članu 18. tačka 1. te članu 2. stav 1.tačka 34 između ostalog, zabranu izlaganja kutija cigareta i duvana na mjestu prodaje.

„To će kao rezultat imati samo jedno, direktan udarac na nas malotrgovce koji od izlaganja pojedinih vrsta cigareta ostvarujemo barem minimalan prihod. I za njega plaćamo porez. Ko želi da kupi cigarete on će ih i tražiti u kioscima, trgovinama, velikim lancima. Zabrana izlaganja duvana ni na koji način neće uticati na smanjenje ili prestanak pušenja, ali hoće na našu minimalnu zaradu“, kategorična je Gordana Jezdimir iz Banja Luke.

Njeno mišljenje dijeli i Radinović Danica -vlasnica kioska u Prijedoru: „Niko, odgovorno to tvrdim, niko od ovih što zagovaraju zabranu izlaganja nije konsultovao nas koji smo direktno pogođeni ovakvim prijedlogom. Pa koliko bi ja novca trebao da potrošim i nabavim te vitrine? Znaju li oni koliko to košta, znaju li da mi nemamo ta sredstva. Da li neko vidi cigarete ili ne ni na koji način ne utiče na to da li će pušiti ili ne. Pa hajde da evo, sakrijemo pivo, pa da vidimo da li će ljudi prestati da ga piju zato što ga ne vide!“

Podsjetimo čim su objavljeni akti kojima se reguliše zabrana pušenja na javnim mjestima kao što su hoteli, kafići i restorani reagovali su i ugostitelji u oba entitea, jer su uvjereni da će doći do smanjenja prometa, gašenja brojnih radnih mjesta, čak i zatvaranja lokala, ali da će štetu osjetiti i država jer će zbog slabijeg prometa u ugostiteljstvu imati manje prihode od PDV-a.

Takođe, u više navrata su isticali i da u svim zemljama Evropske unije zabrana pušenja na javnim mjestima nije isto regulisana i da postoje liberalnija rješenja.

U Udruženju hotelijera i restoratera BiH, kao primjer navode odluku Austrije, koja je prije par dana odustala od uvođenja potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima.

„Potpuna zabrana pušenja u toj zemlji trebala je stupiti na snagu 1.5.2018. ali se na vrijeme odustalo do toga“, izjavio je predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

Inače nacrt Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje ovih dana bi trebao ući u skupštinsku proceduru, ali se trgovci i ugostitelji nadaju da će Skupština Republike Srpske imati sluha za njihove primjedbe i spriječiti dodatne gubitke u njihovom poslovanju.
dijaspora.news/6yka.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top