All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

NISU SVE GASTARBAJTERSKE PRIČE SREĆNE: U autobusu za domovinu otvorili dušu!

Mediji često pišu o onima koji su napustili Hrvatsku i sada bolje žive u inostranstvu. Novinarka nemačkog lista TAU Sara Tomšić čula je u autobusu Štutgart – Vukovar i drugačije priče.

Navodi da u kontinentalnim delovima Hrvatske skoro uopšte nema posla i da stopa nezaposlenosti među mladima 23 posto te da je 2017. zemlju napustilo oko 80.000 hrvatskih građana. U Nemačkoj je, prema statistikama, krajem 2017. živelo oko 400.000 Hrvata koji su po brojnosti na četvrtom mestu među državljanima članica EU. Brojniji su samo Poljaci, Italijani i Rumuni.

Jedan od tih 400.000 je i otac Sare Tomšić, poreklom iz Štitara, u blizini Županje. On je 1987. došao da igra fudbal u Štutgartu, oženio se Nemicom i ostao. Godinama je radio na crno, kasnije je dobio posao kao građevinar, a zatimi u “Daimleru”.

I rođak Sare Tomšić se iselio u Nemačku, ali tek pre dve godine. U rodnom Štitaru nije zarađivao dovoljno za pristojan život. Njegova majka takođe radi u inostranstvu – neguje stare ljude u Austriji.

Sara je rođena i odrasla u Nemačkoj, ali je rado je odlazila u posete rodbini u Štitaru, međutim tek je u autobusu Štutgart – Vukovar shvatila da domovina njenog oca ima malo toga zajedničkog sa letnjim praznicima kod tetke na selu.

Sara je u autobusu čula priču medicinske sestre (25) iz Vukovara koja već tri godine radi u kuhinji jednog restorana u blizini Štutgarta. Čezne za svojim domom i razmišlja o povratku. Ali ne zna da li može sebi to i da priuštiti jer od skromne plate pomaže i svojoj porodici u domovini.

Mladić (25) koji je u Nemačkoj igrao fudbal u nekoj nižoj ligi i kome je upravo istekao ugovor kaže da bi rado ostao. Na pitanje novinarke šta misli o Evropskoj uniji, odgovara: “EU nije loša. Moji brat i sestra su se takođe iselili.

“To je ono što EU omogućava”, zaključuje Sara. Njen sagovornik joj kaže da je njegov brat studirao ekonomiju, a sestra veterinu. Sada u Irskoj u Dablinu rade u “Burger kingu”. “Sretni su tamo”, kaže.

Postariji čovek je čuo taj razgovor pa je kasnije u poverenju novinarki rekao da je i on otišao u Nemačku kao fudbaler, ali da posle povrede više nije mogao da igra.

“Od tada čistim WC-e na jednom odmorištu na auto-putu. Nisam to hteo to da ispričam dečku, mlad je još uvek mora da se nada.”

Svoju priču je novinarki ispričala i mlada žena, kuvarica po zanimanju, koja je radila u restoranima u Nemačkoj, ali ne u svojoj struci nego je prala sudove. Posle godinu dana se zbog čežnje za domom vratila u Hrvatsku. I više ne želi da ode.

 

“Ono što je imala u Nemačkoj je bio posao, ali nije bio život”, kaže. Mlada žena joj je ispričala i da je u inostranstvo otišla u međuvremenu polovina njenog bivšeg razreda, mnogi od njih zajedno sa porodicama.

U autobusu se čuju i reči: iskorišćavanje, prljavi posao, iskrvariti, prenosi autorka Sara Tomšić i objašnjava: “Pod pojmom iskrvariti misli se na Hrvatsku, prljavi posao je posao koji u Nemačkoj niko neće da radi i zato ga preuzimaju Hrvati i drugi migranti. A iskorišćavanje se predbacuje bogatoj Nemačkoj”.

dijaspora.news/Kurir.rs/DW

Foto Profimedia

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top