All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NEVJEROVATNO! Energetski gigant tuži mještane crnogorskog sela, uništili im put a sad hoće i da ih pošalju i u zatvor (FOTO)

Mještani crnogorskih sela u planini Pivi, Gornja i Donja Brezna, koji već dva mjeseca blokiraju radove energetskim kompanijama zbog uništenja lokalnog puta, tražeći da se on sanira, postigli ovih dana dogovor sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) o kompletnoj sanaciji tri kilometra putne infrastrukture i do kraja sedmice će potpisati sporazum koji su usaglasili. Sa druge strane, kompanija Krnovo Green Energy poslala im je upozorenje pred tužbu u kojem upozorava Mjesni odbor da će tužbom od mještana zahtijevati naknadu štete koju su pretrpjeli zbog nemogućnosti obavljanja radova, a koja, kako navode, ukoliko se blokada nastavi, može preći milionske iznose. Oni su, takodje, naveli i da će protiv mještana podnijeti krivične prijave!

Mještani kažu da neće odustati od blokade radova za Krnovo Green Energy dok kompletna dionica od devet kilometara, koja je neupotrebljiva zbog višegodišnjeg prolaska teške mehanizacije i tereta, ne bude sanirana od strane onih koji su je uništili.

Mještani za portal “Diaspora” pojašnjavaju da ih nije strah prijetnji Krnova, jer oni traže jedino poštovanje crnogorskih zakona i Ustava, i njihovih ljudskih i gradjanskih prava.

“Ovo su naši djedovi krvlju i znojem sticali, a put su asfaltirali naši očevi, odvajajući od usta, vlastitim sredstvima i na vlastitim imanjima. Sada je došla kompanija Krnovo Green Energy, iz koje su prije četiri godine, na početku radova obećali da će put biti, ne samo asfaltiran, već i proširen na 6 metara i postavljena rasvjeta. Bili smo toliko naivni da im vjerujemo i dočekali smo ih kao prijatelje”, kaže mještanin Mirko Radojević. On dodaje da je osnivač Krnovo Green Energy-ja u Crnoj Gori, francuska kompanija, koja će, zahvaljujući gradnji vjetroelektrana na Krnovu, od crnogorskih gradjana, na osnovu subvencija za “zelenu” struju, zaraditi stotine miliona eura.

“Umjesto da učine minimum na koji su obavezni, poprave ono što su uništili, oni sad nas tuže i hoće da uzmu novac od mještana i da nas šalju u zatvor. Nevjerovatno je da je takvoj kompaniji uopšte dato da posluje u Crnoj Gori”, kaže Radojević.

ŠALJU KAMIONE I TELEFONIRAJU “VAŽNIM LJUDIMA”! Energetske kompanije pokušavaju da probiju blokadu mještana u Pivi (FOTO)

DAVID PROTIV GOLIJATA: Mještani crnogorskog sela ušli u klinč sa energetskom kompanijom CGES: Otimaju nam imanja i uništavaju selo (FOTO)

“Zadovoljni smo sporazumom sa CGES-om, jer je njihova investicija od 113.000 možda i više od onoga sto su uništili svojim djelovanjem. Medjutim, revoltirani smo ponašanjem čelnika kompanije čiji su vlasnici Francuzi, Krnovo Green Energy, i odlučni da istrajemo dok gospoda koja snose najveću odgovornost za potpuno uništenje puta, isti ne poprave, na šta ih i zakon obavezuje. Ivan Kadić iz Krnovo Green Energi-ja nam je prije 20 dana tražio elaborat o sanaciji kako bi, navodno, potraživao sredstva od menadžmenta u Francuskoj, i mi smo elaborate uradili, a on od tada ne odgovara na naše telefonske pozive. Prvi “glas” koji smo dobili je ovo upozorenje od njihovog advokata da će da nas tuže i od mještana traže milionsku odštetu”, kažu mještani i dodaju da je Opština Plužine stala iza njih i podnijeće tužbu protiv Krnova. Dok se sudski spor ne završi – dodaju – predstavnici Krnovo Green Energy-ja neće proći mjesnim putem.

“Mogu jedino da nas sklone ako pohapse cijelo selo, a sto se tiče naknade štete, mogu da nam uzmu po bubreg. Mi samo štitimo svoja ljudska i gradjanska prava i zakone i Ustav Crne Gore, a ukoliko nastave sa prijetnjama, umjesto da poprave ono što su uništili, mi ćemo izaći u javnost sa svim saznanjima kakve je nelegalne radnje ova inostrana kompanija sa svojim podizvodjačima, radila na teritoriji Crne Gore, pa neka nas tuže”, kaže Radojević. Oni će, kako navodi, o kršenju crnogorskih zakona i ljudskih prava od strane francuskog investitora, kao i njihovog podizvodjača, njemačkog Simensa, obavijestiti i francusku i njemačku ambasadu u Crnoj Gori, kao i crnogorske institucije.

“Već smo obavijesti predsjednika Crne Gore, premijera i Vladu, i sva resorna ministarstva, kao i diplomatska predstavništva i medjunarodne organizacije. Put i voda su elementarna ljudska prava, bez njih nema života, a mi, pored toga što nemamo vodu u selima, sada nemamo ni put”, kažu mještani. Dodaju i da će, u sudskom postupku, tražiti od Krnovo Green Energy-ja naknadu štete za svakog pojedinačno jer su, kako navode, u jeku poljoprivrednih radova, umjesto u polju, morali da budu na putu.

Da podsjetimo, CGES na teritoriji Gornjih i Donjih Brezana izvodi radove na dalekovodu 400kV Lastva Čevo Pljevlja, dok je Krnovo Green Energy gradio dalekovod I trafostanicu 110KV za plasiranje struje iz vjetroelektrane na Krnovu. Ovu infrastrukturu, Krnovo Green Energy, po ugovoru, treba da preda, i naplati od CGES-a, ali to ne može da učini dok ne sanira trafostanicu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top