All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NEVIDJENO U EX YU: Spaja se najviši most na auto-putu (VIDEO)

Gradnja rasponske konstrukcije mosta Moračica, najzahtjevnijeg objekta na prvoj deonici auto-puta Bar Boljare, biće završena do aprila iduće godine.Do sada je izliveno prvih desetak od ukupno 960 metara rasponske konstrukcije, čija se gradnja izvodi u vazduhu, po segmentima.

Za spajanje se, umesto uobičajenih skela na zemlji, koriste takozvane krletke, saopšteno je Dnevnim novinama iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation CRBC.

“Zbog visine, raspona, upotrebe oplate, most se spaja u vazduhu. Vršićemo konzolnu izgradnju glavnog nosača i trenutno imamo deset aktivnih krletki, na svakom stubu po dve. Sa obe strane stubova radi se istovremeno betoniranje, sve mora da bude uravnoteženo”, kazala je Ivana Maksimović iz odeljenja tehničke pripreme na Sekciji 1.

Na svim stubovima mosta, njih pet, završen je prvi segment radova na rasponskoj konstrukciji. Most, koji će biti najveći na prostoru bivše Jugoslavije, trenutno grade 152 kineska radnika. Njima je za jedan segment radova, koji podrazumeva betoniranje od tri do 4,5 metra, armiranje i pomeranje otplate, u proseku potrebno oko 14 dana, piše CDM.

“Najčešće se betonski radovi počinju predveče i rade noću, zbog visokih temperatura. Na oplatamo imamo noćno osvetljenje. Ostali radovi, poput izvođenja armature, obavljaju se redovno tokom dana”, navodi Maksimović.

Za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biće utrošeno oko 30.000 kubika betona, dok će u nju biti ugrađeno 5.200 tona armature. Kada se završi izvođenje nosača pomoću krletki, spajanje mosta radiće se sa posebnom oplatom. Nakon toga uslediće izvođenje hidrolacije, asfalta, postavljanje ograda i zaštite od vetra.

Most je, kako naglašava, projektovan za maksimalnu brzinu vetra od 30 metara u sekundi. Visina stubova Moračice je 160 metara, dok će raspon od samog dna korita reke Morače do gornje tačke mosta iznositi 202 metra.

“Most je projektovan tako da zadovolji sve standarde. Mi prestajemo da izvodimo radove kada brzina vetra pređe određene vrednosti. Na svim oplatama i skelama radnici smeju da rade samo ako je brzina vetra do 17 metara u sekundi. Imamo merače brzine vetra i neka dva sata unapred krećemo sa pripremom za zaustavljanje radova kada je brzina vetra veća od dozvoljene”, kaže Maksimović.

Na trasi dugoj 41 kilometar, osim Moračice, biće izgrađeno još 19 mostova.

Na gradnji Moračice, najzahtjevnijem poslu na prvoj deonici auto-puta Bar Boljare, trenutno su angažovani samo kineski radnici koji, kako tvrde u CRBC-u, imaju iskustva u sličnim projektima.

dijaspora.news/

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top