All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NEPRISTOJNA PONUDA IZ VAŠINGTONA: Tramp nudi Srbiji – priznajte Kosovo, zauzvrat dobijate eskadrilu F-16, deset MILIJARDI DOLARA i članstvo u EU

Američki predsjednik Donald Tramp spremio je za Srbiju političku “nepristojnu ponudu”, kako bi privolio vlast u Beogradu da što prije prizna lažnu državu Kosovo. Ovaj plan, tvrde odlično obaviješteni diplomatski izvori, podrazumijeva da Srbija kao “kompenzaciju” za priznavanje lažne države dobije eskadrilu od 14 novih aviona F-16, deset milijardi dolara za infrastrukturne projekte, ali i ubrzan ulazak u EU, najkasnije do 2024. godine!

Osim milijardi, moćnih letjelica i ubrzanih evrointegracija, Vašington je spreman i da pismeno garantuje specijalne veze Srbije i RS.

FOTO: AP / CAROLYN KASTER

Maršalov plan

Prema riječima izvora, predsjednik Tramp odlučio je da riješi kosovsku krizu do sredine sledeće godine.

– Tramp je došao na ideju da Srbiji ponudi nešto poput Maršalovog plana za Njemačku poslije Drugog svjetskog rata. To bi podrazumijevalo investicije od 10 milijardi dolara prije svega za infrastrukturne projekte, eskadrilu aviona F-16, dakle najmanje 14 letjelica, ali i značajno ubrzane evrointegracije. To znači da bi Srbija mogla sigurno da udje u EU do 2024. godine. Osim novca i aviona, Tramp je spreman i da pismeno garantuje specijalne veze Srbije i Republike Srpske – prenosi drugi čovjek velike zapadne ambasade, koji je insistirao na anonimnosti, navodi Informer.

Ovaj izvor dodaje da će Trampovu ponudu u Beograd donijeti Metju Palmer.

– Palmeru je dodijeljen specijalni zadatak da vlastima u Beogradu detaljno prenese ovu ponudu. I ne samo da je prezentuje, već i da uvjeri srpske državnike da je ponuda više nego darežljiva i da bi trebalo da je prihvate.

I dok niko od državníh funkcionera nije želo zvanično da komentariše ova saznanja, istoričar i analitičar Saša Adamović kaže da ova informacija, ako je tačna, predstavlja puštanje probnog balona kako bi se vidjela reakcija srpskog javnog mnjenja.

– Sa druge strane, biće zanimljivo vidjeti ko će se sve upecati na u suštini, nepristojnu ponudu. Predloge takve vrste, ako ih zvanično bude, ne treba ni razmatrati. Kao što glasi izreka: “Čuvajmo se Danajaca i kad darove donose”… – podvlači Adamović.Srbi na velikom testu

General Vladimir Lazarević ocjenjuje da se ovih dana očigledno testira srpski narod, njegova državotvornost, kolektivni um i razum.

– Na testu su naše istorijsko paméenje i naša sposobnost da imamo i čuvamo državu. Nije isključeno da će narednih dana i nedelja biti i novih “ponuda”. A što se tiče garancije, treba upitati Amerikance, zar Rezolucija 1244 nije garancija? Treba, dakle, sačuvati razum, dostojanstvo i odgovornost zaključuje Lazarević.

 

Kurir.rs/Informer, M. Dobromirović

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IZDVAJAMO

To Top