All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Nenadu i Miroslavu je obavljena transplantacija bubrega: Pored njih na VMA leže njihove majke, jer su im one poklonile organe

Na Klinici za nefrologiju VMA oporavljaju se Nenad (25) i Miroslav (33), koji su nove živote otpočeli zahvaljujući transplantaciji bubrega koje su dobili od majki.

Sedam transplantacija bubrega urađeno je od početka godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i u svim slučajevima majke su bile donori organa, a još tri para, majka i dete, čekaju na operaciju.

Kako prenosi RTS, na Klinici za nefrologiju VMA oporavljaju se Nenad (25) i Miroslav (33), koji su nove živote otpočeli zahvaljujući transplantaciji bubrega koje su dobili od majki.

Nenadu je intervencija urađena pre dve nedelje, a Miroslavu pre pet dana. Nenadova majka je već kod kuće, a Miroslavljeva je još uvek u bolnici u sobi pored njegove.

– Deset meseci sam bio na peritonealnoj dijalizi. Sad je sve u redu, operacija je bila uspešna, drugi život – rekao je Nenad koji sada planira da stvara porodicu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

I Miroslav ističe da je nakon transplantacije sve drugačije i kako kaže, nema više dijalize, a ima vremena za druge stvari. Njegova majka Ljiljana rekla je da se nimalo nije dvoumila oko doniranja bubrega.

Još jedna majka naredne nedelje darovaće sinu bubreg i kako kaže srećna je zbog činjenice da će mu omogućiti novi život.

Profesor dr Đoko Maksić sa VMA navodi da uspešna transplatacija pacijentima omogućava kvalitetniji život.

– Uspešna transplantacija bubrega pacijentima omogućava punu psihosocijalnu i radnu rehabilitaciju, daje šansu da nastave život, da se kompletno rehabilitovani ostvare kroz porodicu, da imaju što duži i kvalitetniji život, bez hroničnih problema i promena na krvnim sudovima koje svaka duža dijaliza napravi.

(diajspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top