All for Joomla All for Webmasters
Nemačka

NEMAČKI VOZAČI RADE NEŠTO ŠTO JE DRUGIMA ČUDNO: Ovaj sistem prestrojavanja je dokazano efikasniji, ali ga mnogi mrze! Ko ga ne ispoštuje, može da popije i kaznu (VIDEO)

 

Nemci su poznati po proizvodnji automobila i svojim čuvenim auto-banovima, zato i ne čudi da imaju i posebna pravila u saobraćaju.

Naime, u Nemačkoj postoji “Reissverschlusssystem”, (rajsferšlus sistem) tačnije sistem zatvarača – zakon koji kaže da pri spajanju dve trake vozači treba da se prestroje na poslednjoj mogućoj tački, nakon čega bi se spojili kao zupci na rajsferšlusu. Sistem zatvaranja, tačnije, kasno prestrojavanje, mnogima može da zvuči i kontraproduktivno.

 

 

Ono kao da krši sva nepisana pravila na putevima pri kojima bi vozači trebalo da čekaju svoj red, jer deluje prilično bahato da neko doleti sa strane i pre svih uleti u traku.

Međutim, sve savršeno funkcioniše. Efikasno je koliko god izluđivalo strance, pa čak i starije Nemce koji imaju osećaj da neko želi da ih prevesla.

Oni koji pak ne puste vozača iz sporedne trake da se prestroji nakon što ih je zaobišao sa strane, rizikuju da dobiju kaznu. Budući da širom sveta vozačka kultura nalaže da se prestrojite čim se približite glavnom putu, traka iz koje dolazite ostaje neiskorišćena i prazna.

 

 

“To je čini neiskorišćenom”, smatra profesor vozačke psihologije Leon Džejms s Univerziteta na Havajima. Džejms takođe smatra da rano prestrojavanje ima veću psihološku težinu jer ono tera vozače da se nadaju da će im neko dopustiti da se prestroje, što drugi mogu, ali i ne moraju da učine.

Svakako, ovakav sistem prestrojavanja postoji i u drugim zemljama, ali su mu Nemci dali i poseban naziv.

S druge strane, sistem rajsferšlusa diktira da se automobil mora propustiti. Istraživanja su pokazala da je nemački način i efikasniji. Univerzitet iz Nebraske sproveo je istraživanje kojim je dokazano da se pomenutim sistemom može povećati kapacitet prestrojavanja za 15 odsto dok neka druga istraživanja govore da može doći i do 20 odsto bržeg funkcionisanja.

Dijaspora.news/Kurir.rs/Ozy

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top