All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NEMAČKA VAPI ZA EVROPSKIM MIGRANTIMA: Gastarbajteri pokreću nemačku ekonomiju, već spremne olakšice za strane radnike!

Dolazak novih radnika u Nemačku iz drugih zemalja članica Evropske unije uticao je na uvećanje ekonomskog prosperiteta ove države u proseku za 0,2 procenta na godišnjem nivou u periodu od 2011. do 2016. godine, piše Dojče vele.

Nemački eksperti zato preporučuju olakšanje nemačkih administrativnih procedura za priznavanje kvalifikacija radnicima koji dolaze u Nemačku.

U najnovijoj studiji Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW), ocenjuje se da je najveći privredni rast zabeležen 2015. godine, kada je i najveći broj radnika iz drugih zemalja EU došao u Nemačku. Od 2011. godine, broj radnika iz drugih članica 28-članog bloka koji su doselili u Nemačku dostigao je u proseku 720.000 godišnje, odnosno ukupno preko 5,1 milion.

Taj trend je postao aktuelan od 2011. godine kada su građani EU dobili mogućnost da biraju gde će živeti i raditi u okvirima Unije. Građani Bugarske i Rumunije, kao i Hrvatske, dobili su tu mogućnost nešto kasnije, odnosno 2014. i 2015. godine. Glavni uzrok takvih migracijskih kretanja je loše ekonomsko stanje u zemljama iz kojih dolaze radnici, navodi se u istraživanju DIW, i dodaje da radnici iz drugih zemalja EU dolaze u Nemačku da bi se zaposlili.

“Najveći deo ovih ‘evropskih migranata’ su mladi i dobro kvalifikovani ljudi. Imajući u vidu činjenicu da je nemačko društvo sve starije i da nemačko tržište ima sve veće potrebe za kvalifikovanom radnom snagom, Nemačka bi morala da bude zainteresovanija za ‘uvoz’ nove radne snage”, konstatuje se u studiji.

Autor studije Marijus Klemens kaže da bi Nemačka trebalo da uloži veće napore da bi bila atraktivna za radnike iz drugih zemalja Evrope, jer su u međuvremenu i druge zemlje evrozone zabeležile sve bolje ekonomske pokazatelje.

On smatra da je važno da radnici dobiju veće mogućnosti za posao koji odgovara njihovim kvalifikacijama. “U tom cilju neophodnI su pragmatičnijI koracI koji bi olakšali prizanje njihovih kvalifikacija”, zaključui je Klemens.

dijaspora.news/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top