All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

NEMAC OSTAO U ŠOKU ZBOG KAZNE KOJA MU STIGLA IZ HRVATSKE: Posle 4 godine traže da plati 400 evra, a evo i zašto!

Hans Štaufenberg (36), preduzetnik iz Minhena nedavno je dobio pismo iz jedne advokatske kancelarije u Hrvatskoj u kom stoji da mora da plati kaznu za parkiranje od pre četiri godine kada je u toj zemlji bio na odmoru. Od Nemca se traži iznos od čak 400 evra.

“Mislim da je ovo pogrešno iz nekoliko razloga. Prvo, neko je mogao da me u Hrvatskoj upozori na prestup obavešetnjem ispod brisača. Drugo, kazne za pogrešno parkiranje su od 10 do 20 evra”, priča Nemac i dodaje da mu advokatsko pismo daje 14 dana da plati, inače su ovlašćeni da prisilno naplate.

Prema pisnju nemačkih medija, nije reč o izolovanom slučaju, a “istočnoevropski advokati koji uteruju dugove često uspevaju da izvrše pritisak ovakvim pismima”.

Šef Nemačkog auto-kluba (ADAC) Markus Šape svom sunarodniku, pak, preporučuje da advokatsku kancelariju izvesti o odluci Evropskog suda pravde prema kojoj se takva kazna ne može naplatiti prisilno.

Naime, Evropski sud pravde lani je presudio da kazne za parkiranje mogu biti naplaćene širom EU, ali ne bez sudske odluke. Odluku je doneo na temelju pređašnje žalbe jednog Nemca koji se žalio zbog kazne za pogrešno parkiranje u Puli, posle čega je tamošnji sud zatražio mišljenje Evropskog suda i dobio novu odluku.

Evropski sud upozorio je da je za prisilnu naplatu nužna prethodna sudska odluka kako bi se i prekršiocu pružila prilika za iznošenje obrane.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top