All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Nema uslova za hapšenje Kneževića?

Branilac odbjeglog biznismena tvrdi je njegov klijent siguran u Velikoj Britaniji, iz Atlas grupe kažu da nema potjernice, iz policije to demantuju

Nema uslova za hapšenje Duška Kneževića, čak iako je za njim raspisana međunarodna potjernica.

To je juče za “Vijesti” saopštio njegov pravni branilac, advokat Zdravko Đukanović.

Iz Uprave policije juče su saopštili da je za odbjeglim biznismenom raspisana Interpolova potjernica, a u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo.

Oni su na taj način odgovorili na saopštenje Atlas grupe – da ne postoji nikakva međunarodna potjernica za Kneževićem.

Konstatovali su da je to utvrdio advokatski tim Kneževića u Londonu.

“Kao što je RTCG slagala javnost da je g. Knežević u Moskvi, tako je opet slagala da je za njim raspisana crvena potjernica. G. Knežević slobodno putuje u zemlje Šengena, a u London se juče vratio iz jedne od zemalja šengenske zone. Advokatski tim, na čelu sa Stivenom Kejom QC, jednim od najpoznatijih svjetskih advokata u oblasti krivičnog prava i predsjednikom komore Bedford Row, ima direktnu komunikaciju sa sjedištem Interpola u Lionu. Ne postoji odluka Interpola da se za g. Kneževićem raspiše međunarodna potjernica”, piše u saopštenju Atlas grupe.

Navode da je Knežević slobodan građanin Velike Britanije: “Koji ima sva prava da se bavi raskrinkavanjem političko-mafijaškog sistema u Crnoj Gori, koji nad njim sprovodi politički progon”.

Naredbe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) predstavljaju konstrukcije i to što glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić govori u javnim nastupima je pritisak na rad Tužilaštva. On čak ni u tim izjavama ne saopštava ni u naznakama koja je to navodno šteta nanijeta državi, a sve iz jedinog razloga – što nema dokaza da je moj klijent počinio neko krivično djelo, što će biti utvrđeno i pokrenutim istragama o kojima zbog obaveze čuvanja službene tajne ne mogu da govorim”, kazao je Kneževićev branilac
“Organizatori progona koriste zarobljene institucije, ne obaziruće se na štetu koju istovremeno nanose Atlas Grupi, zaposlenima, štedišama, klijentima i partnerima Atlas i IBM banke i ostalih kompanija iz sistema Atlas Grupe. G. Knežević nastavlja sa svojim djelovanjem, čiji su se rezultati nedavno vidjeli i na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, na kojoj niko od vodećih zapadnih zvaničnika nije htio da se sastane sa Milom Đukanovićem”.

Kneževićev pravni zastupnik, advokat Zdravko Đukanović saopštio je juče da nema uslova za hapšenje njegovog klijenta.

“Procedura je sljedeća – ukoliko Crna Gora podnese zahtjev Velikoj Britaniji, tamošnji nadležni organi će u posebnoj proceduri provjeravati osnovanost istog. U okviru te radnje, od Kneževića će zatražiti da se izjasni da li pristaje da bude ekstradiran Crnoj Gori. Naravno, mi već sada kažemo da ćemo se protiviti takvom zahtjevu i da samim tim ne pristajemo da Knežević, koji je ujedno državljanin Velike Britanje, bude izručen crnogorskim nadležnim organima”, kazao je Đukanović.

Rekao je i da očekuje da će i Velika Britanija nakon sagledavanja svih spisa donijeti odluku da nijesu ispunjeni uslovi za izručenje i da će odbiti zahtjev za ekstradiciju.

Ponovio je da njegov klijent nije kriv.

“Naredbe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) predstavljaju konstrukcije i to što glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić govori u javnim nastupima je pritisak na rad Tužilaštva. On čak ni u tim izjavama ne saopštava ni u naznakama koja je to navodno šteta nanijeta državi, a sve iz jedinog razloga – što nema dokaza da je moj klijent počinio neko krivično djelo, što će biti utvrđeno i pokrenutim istragama o kojima zbog obaveze čuvanja službene tajne ne mogu da govorim”, dodao je Kneževićev branilac.

On je podsjetio da su 12. februara predali SDT-u podnesak kojim su predložili da se Knežević ispita zamolnim putem ili putem video linka, preko nadležnih organa Velike Britanije.

Pošto im nije odgovoreno, juče su tužilaštvu predali urgenciju sa istim zahtjevom.

“U skladu sa članom 1 Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima… i članom 9 Drugog dodatog protokola uz Evropsku konvenciju o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima, stekli su se uslovi da se saslušanje Duška Kneževića održi na predloženi način”, navodi se u saopštenju Đukanovića.

Za D.K. je raspisana crvena Interpolova potjernica, na zahtjev NCB Interpol Podgorica, a u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo”, saopšteno je juče iz policije
Navodi da je SDT slično postupilo i u slučaju “državni udar”.

“Odbrana naglašava da je Specijalno državno tužilaštvo optužene u slučaju državni udar – Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, koji su i dalje zvanično u bjekstvu, kao državljane Rusije saslušalo na osnovu ugovora FNRJ i SSSR, koji je potpisan 1962. godine. Imajući u vidu nesporno jaču pravnu snagu nadnacionalnih propisa u odnosu na domaće zakonodavstvo Crne Gore, smatramo da je u skladu sa zakonom predlog da se Duško Knežević sasluša u skladu sa odredbama Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima, a čiji su potpisnici i Velika Britanija i Crna Gora”, saopštio je Đukanović.

Uslovi za raspisivanje potjernice

Prema Zakonu o krivičnom postupku, izdavanje potjernice može se narediti kad se okrivljeni nalazi u bjekstvu i kad je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela za koje je po zakonu propisana kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, a postoji naredba za njegovo dovođenje ili rješenje o određivanju pritvora. “Izdavanje potjernice naređuje sud pred kojim se vodi krivični postupak… Potjernicu i objavu raspisuje policija… Ako je vjerovatno da se lice za kojim je izdata potjernica nalazi u drugoj državi, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa, može se raspisati i međunarodna potjernica”, piše u ZKP-u.

Okrivljeni je lice protiv koga je donesena naredba o sprovođenju istrage ili protiv koga je podignuta optužnica, optužni predlog ili privatna tužba…

dijaspora.news/vijesti.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top