All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

NAŠ SERIJAL ĐETIĆI U ARIZONI: Državni tužilac iz Lješanske nahije

Gotovo da nema Srbina ili Crnogorca u američkoj saveznoj državi Arizoni, da ne zna dvojicu istaknutih Amerikanaca, a ustvari uglednih đetića: državnog tužioca Arizone Marka Brnovića (Mark Brnovich) koji je poreklom iz Lješanske nahije, kao i advokata Pavla Đurišića (Paul Djurisic), inače eksperta za imigraciona pravna pitanja i unuka crnogorskog četničkog vojvode čije ime nosi.

I Brnović i Đurišić su rođeni u Americi, prvi 1966. a drugi 1965.godine. Danas žive u Finiksu i parohijani su srpske crkve Svetog Save u tom gradu. Brnović je otac dve ćerke, dok Đurišić ima dva sina.

Marko Brnović je ugledni pravnik, kao i njegova supruga Suzan koja je sudija federalnog suda za distrikt Arizona, imenovao je predsednik SAD i potvrdio Senat.

Brnović je rođen 25.novembra 1966. u Detroitu (Mičigen) i u ranom detinjstvu preselio se u Finiks sa roditeljima i tri starije sestre. Otac mu je preminuo kad je Marko bio srednjoškolac i to je tema o kojoj nikad ne voli da govori, čak ni očevo ime javno ne pominje.

“Svi mi nosimo svoj teret”, kaže on.

S obzirom na to da je rano ostao bez oca, mati Marija, poreklom Srpkinja iz Hrvatske, imala je presudni uticaj na Markov život. Ona je 1960. godine stigla u Ameriku, tako što je ilegalno pre begla iz komunističke Jugoslavije.

“Imala je rođake koji su živeli u Mičigenu, stigla je u Ameriku, a nije govorila engleski. U Detroitu je upoznala i udala se za mog oca. Bio sam najmlađi od četvoro dece, imao tri sestre. To verovatno objašnjava moju potrebu za pažnjom. Zato govorim brzo, jer sam morao da izgovorim šta sam želeo dok mi one ne upadnu u reč. Otac je patio od emfizema pluća i problema sa disanjem. Porodica se zato preselila u Arizonu 1968.godine, u nadi da će mu suva klima pomoći. Na žalost, umro je u 52.godini. Ali, imao sam snažnu, moćnu mamu. To nemaju svi. Ona je povremeno govorila o svojim sećanjima na jugoslovenski komunistički režim, pričala kako su u mladosti nju i njenog brata komunisti hapsili zbog ilegalnog branja voća sa državne farme. Njeno selo je bilo etnički mešovito, pa su tokom Drugog svetskog rata hrvatski fašisti- ustaše došli u selo tražeći srpske porodice da ih pobiju. Ali susedi mamine porodice, koji su bili Hrvati, rekli su ustašima da u blizini nema Srba i tako su ih štitili”.

Brnović je parohijanin srpske crkve Svetog Save, u Finiksu. Tu se venčao sa suprugom Suzan, u toj crkvi krstio i ćerke Milenu i Sofiju.

Diplomirao je političke nauke na državnom univerzitetu u Arizoni, doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u San Dijegu. Za sebe kaže da je pravoslavac crnogorskog porekla, da često s porodicom dolazi u postojbinu predaka.

 

I ovog leta planira odmor u Crnoj Gori. To je najavio tokom susreta sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem koji je početkom maja boravio u Arizoni.

DIjaspora.news

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top