All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

NAPRAVITE PRAVU HERCEGOVAČKU CICVARU: Ovaj doručak će svi obožavati! (RECEPT)

o ako ga OVAKO pripremite (RECEPT)
ŽENA 12.10.2018. 09:54h
Cicvara je tradicionalno, narodno jelo. Ukusno i izuzetno jako, tako da dugo vremena drži sitost. Pravi se od mleka ili vode, sira, kajmaka i brašna.

Sastojci:
* 100 gr kajmaka (“starog”)
* 150 ml vode
* 3 kašike brašna (najbolja kombinacija belog i kukuruznog brašna ili umesto kukuruznog brašna stavite domaće pšenično brašno).

FOTO: PRINTSCREEN
Priprema:

U šerpu staviti vodu i kajmak i pustiti da provri i da se kajmak istopi.

Kad voda provri, skinuti sa vatre i lagano, uz stalno mešanje dodavati brašno. Kad se doda svo brašno i dalje nastaviti mešanje dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće. (Ovo mešanje nekada može da traje dugo. Stari ljudi kažu da treba da se oznoje i domaćica i cicvara da bi uspela.)

Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno mešanje (mešanje u krug samo u jednu stranu) kuvati nekih 10 minuta, potom skinuti sa vatre i toplu poslužiti.

FOTO: PRINTSCREEN

Iako postupak izgleda lagan, cicvara je dosta zahtevna za pripremu i ne uspe svaki put. Za to treba i iskustva i sreće. Jednostavno treba sve da se uklopi: vrsta i kvalitet kajmaka, vrsta brašna i postupak i dužina mešanja. Sve dok cicvara ne pusti mast i ne počne da se okreće ona nije uspela. Nekad, nažalost, i uz sav trud do toga neće doći, ali uvek postoji drugi put (treći, četvrti put)

FOTO: PRINTSCREEN

Posluživanje:

Cicvara se tradicionalno poslužuje u drvenom tanjiru, sa medom i kiselim mlekom. Ako nema drvenog može i obični, ukus se ne menja.

FOTO: PRINTSCREEN

coolinarika.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top