All for Joomla All for Webmasters
Biznis

NAPRAVITE POSAO U INOSTRANSTVU: Evo kako i gde je najbolje da registrujete firmu

Brojni preduzetnici, pogotovo iz IT sektora, u poslednje vreme otvaraju firme u inostranstvu, ili razmišljaju o takvom koraku.

Za to postoje brojni razlozi. Neki se na registraciju odlučuju zbog boljeg poreskog tretmana, što njihovovm poslu donosi finansijsku uštedu, a to svakako nije i jedini razlog.

Irska

Irska je jedna od najdinamičnijih ekonomija Evropske unije. Stotine hiljada radnika iz istočne Evrope odselilo se u tu zemlju u potrazi za boljim životom, a njihov uspeh nije se dogodio slučajno.
Imaju vrlo povoljne uslove poslovanja, konkurentne poreze i efikasnu administraciju, pa su mnogi preduzetnici sa raznih strana sveta upravo tu zemlju odabrali kao mesto na kom će pokrenuti posao.

Što se tiče procedure osnivanja firme u Irskoj, ona je prilično brza i jednostavna. Firmu koja je pandan našem d.o.o., možete osnovati za nekoliko dana. Proceduru je moguće obaviti onlajn, osnivački kapital nije obavezan, a troškovi iznose oko 150 evra.

Firme se registruju u Kancelariji za registraciju kompanija (Companies Registration Office) koja na svojim stranicama ima sve potrebne formulare, a moguće ih je predati i onlajn pa se registracija završava nakon maksimalno tri dana. Nakon toga potrebno je prijaviti se poreskim vlastima, što je gotovo za jedan dan.

Estonija

Zanimljiva destinacija mogla bi biti i Estonija. Ova zemlja sa istoka Evrope najviše je postigla u jačanju onlajn administracije pa je sve, osim otvaranja bankovnog računa, moguće obaviti preko računara i bez posrednika.
Estonija je omogućila elektronsko prebivalište (E-residency) koje mogu zatražiti svi punoletni građani, bez obzira na to gde zaista borave. Elektronskim prebivalištem osoba ne postaje državljanin Estonije niti postajete njihov poreski obveznik, ali sa njim možete vrlo jednostavno da otvorite firmu.

Za dobijanje elektronskog prebivališta potrebno je popuniti onlajn prijavu, poslati sken ličnih dokumenata i fotografije i uplatiti taksu od 100 evra. Nakon toga, za maksimalno mesec dana, bićete obavešteni o tome da možete podići svoj estonski identifikacioni dokument. On se može dobiti u ambasadama i konzulatima Estonije, ili na granici od policije.

Kao e-stanovnik Estonije firmu možete registrovati onlajn. Vreme potrebno za registraciju meri se u minutima, ali svakako neće potrajati duže od jednog dana. Cena registracije iznosi od 145 do 190 evra, što zavisi od toga da li želite redovnu ili ubrzanu proceduru (iako su u obe varijante vrlo brzi).
Minimalni kapital iznosi 2.500 evra, ali ga nije potrebno uplatiti nego je dovoljno dati izjavu da do tog iznosa osnivač lično garantuje za preduzeće. Porez na dobit iznosi 20 odsto, ali se plaća samo ako se dobit isplaćuje.

Slovenija

Slovenija bi mogla biti zanimljiva zbog dobre poslovne klime, efikasne administracije i pravosuđa kao zbog geografske blizine. Iako je za osnivanje d.o.o. potrebno imati kapital od 7.500 evra, procedura je potpuno besplatna. Nema nikakvih naknada i sličnih stvari.

Foto ShutterstockFoto Shutterstock

Osoba koja osniva preduzeće u Sloveniji prvo mora da dobije poreski broj koji izdaje poreska uprava.
Registracija se obavlja u “VEM tački”, gde se predaje osnivački akt i još nekoliko odluka i izjava.
Nakon toga, u banci je potrebno otvoriti privremeni račun i uplatiti osnivački kapital. Trgovački sud za maksimalno nedelju dana upisuje firmu u registar, a onda se u banci privremeni račun menja u poslovni i sve je spremno za početak rada. Porez na dobit u Sloveniji iznosi 17 odsto.

Velika Britanija

Osnivanje firme u Velikoj Britaniji najlakše je napraviti putem specijalizovanog agenta ili računovodstvenog servisa koji vam ujedno može ponuditi i svoju adresu kao sedište preduzeća. Osnovni podaci koje im je potrebno dostaviti su: ime buduće kompanije, adresu sedišta i imena i adrese direktora i deoničara.
Državna taksa za osnivanje firme iznosi 15 funti, a cena usluge agenta ili servisa koji će vam obaviti registraciju kreće se od 50 pa do nekoliko stotina funti. Većina agencija nudi usluge onlajn registracije pa je sve moguće obaviti putem njihove internet stranice. Procedura je gotova za nekoliko sati.

Za razliku od registracije firme koje je moguće obaviti putem interneta, otvaranje poslovnog računa u banci je složeniji proces.

Potrebno je lično doći u banku, a u njoj vam mogu tražiti sledeće podatke: profil direktora i deoničara kao i detaljne podatke o njihovim veštinama, kvalifikacijama i iskustvu.
Mogu tražiti i detalje o poslovnom planu preduzeća, odnosno dobre razloge zašto ona posluje na teritoriji Velike Britanije. Porez na dobit u Velikoj Britaniji iznosi 20 odsto.

SAD – Delaver

Osnivanje firme u američkoj saveznoj državi Delaver može biti posebno zanimljivo onima koji žele da smanjie svoje poreske obaveze, a ne nameravaju da radie u SAD. Ako osoba osnuje preduzeće u Delavaru, ali ne posluje na tržištu SAD-a i ne boravi tamo, potpuno je izuzeta od plaćanja poreza.

Najbolje je angažovati agenciju ili advokata koji se bavi osnivanjem firmi pa je proceduru moguće obaviti putem interneta. Slično kao i u slučaju Velike Britanije, za otvaranje bankovnog računa potrebno je lično doći u banku.
Cene osnivanja firme slične d.o.o. iznosi oko 300 dolara, a osnivački kapital nije obavezan. Agenti nude različite rokove za osnivanje firmi – od 24 sata do tri nedelje.

(Dijaspora.news/Index.hr)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top