All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Napravili most za šest sati, srušio se u trenu – gde je zapelo?

Pešački most koji se srušio u Majamiju i ubio šest ljudi, izgrađen je popularnom i relativno novom tehnologijom.

Ta tehnologija je specijalno osmišljena da ubrza izgradnju, ali očigledno, nedostaje joj mnogo toga. Vlasti na Floridi saopštile su da su se posle “stres testa” olabavile sajle o koje je visio pešački betonski most.

950 tona težak i 174 metra dug pešački most u Majamiju pao je na jednu od naprometnijih saobraćajnica u toj saveznoj državi na jugu SAD, a vlasti Floride rade na identifikaciji žrtava.

Most je izgrađen prethodne subote za samo šest sati.

Metoda se zove “ubrzana konstrukcija mosta”, a nastala je na Međunarodnom univerzitetu Floride početkom 2010. godine.

Inače, vrednost mosta je 14,2 miliona dolara, a on povezuje naselje Svitvoter sa kampusom Međunarodnog univerziteta u Majamiju, a zvanično je trebalo da bude otvoren sledeće godine.

Ovo je ujedno bio i najveći amerčki most koji je napravljen na ovaj način.

“Ovaj projekat je izvanredan primer ABC metode”, rekao je u subotu Atorod Azizinamini, predsedavajući univerzitetskog odeljenja za civilni i ekološki inženjering.

“Izgradnja glavnog elementa mosta – njegova glavna konstrukcija se pravila pored.“

“Koji bezbednosni standardi postoje da bi se osigurala brzina a da se ne ugrožava sigurnost u izgradnji mostova?”, upitao je u pismu ministru za saobraćaj Elijan Čao. “Koji su materijali bili korišćeni u izgradnji mosta? Da li su uopšte primenjene sigurnosne procedure u ovom slučaju?”

Kako navode upućeni, projekat je nadgledala inženjerska kompanija BDI koja je „super dobro poznata“ što je dodatno šokiralo.

BDI je saopštila da „duboko žale“ zbog ovog kolapsa.

Munilla Construction Management iz Majamija, istaknuta firma sa brojnim multimilionskim ugovorima za izgradnju, saopštila je da “uništena” i da će sprovesti potpunu istragu.

Navodi se da je barem osam vozila ostalo ispod ruševina i najmanje 10 osoba je prebačeno u bolnicu.

Prema rečima očevidaca, vozila su se zaustavila pred semaforom juče u ranim popodnevnim satima, kada je most nad njima počeo da se urušava.

AP prenosi da su lokalne i federalne vlasti započele istragu uzroka koji su doveli do popuštanja konstrukcija mosta postavljene pre pet dana.

(Dijaspora News/Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top