All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Najveći dobrotvori među bogatašima: Nije pošteno da mi imamo milijarde dok neki nemaju ništa!

“Da li je pošteno da smo tako uticajni”, pitanje je na koje su se tokom intervjua s Kristijan Amanpur za CNN osvrnuli Bil i Melinda Gejts razgovarajući o svom filantropskom radu i fondaciji koju zajednički vode, te pismu kroz kojeg se svake godine obraćaju javnosti.

“Mnogo su nas puta pitali da li je pošteno da smo tako uticajni, i naš odgovor je – ne, nije. Nije pošteno da mi imamo milijarde dok neki drugi nemaju gotovo ništa. I nije pošteno da naše bogatstvo otvara vrata koja su drugima zatvorena. Međutim, mi se bavimo ovim i koristimo svoj utIcaj kako bismo pomogli ljudima širom sveta i postigli jednakost. Predani smo ideji otvorenosti o tome šta finansiramo i koji su bili rezultati. Iako nije uvek jasno šta je bio uspeh, a što nije, volimo da razgovaramo s našim članovima ekipe i savetnicima. Iako smo napravili dobar posao u tome da skrenemo pažnju na zdravlje i siromaštvo, naš rad nije ni blizu gotov”, kažu u pismu supružnici.

Napominju i da njihov uticaj i moć često demotiviše ljude da im otvoreno upute kritiku ili savet.

foto: Profimedia

“U biznisu će vam uvek reći šta ne valja, ali u filantropiji nije tako jer se svi boje, neopravdano, da će izgubiti finansiranje. Zato je razgovor i odgovaranje na teška pitanja izrazito važno, znači da moramo pametno da zapošljavamo, konsultujemo se s ekspertima, stalno učimo i slušamo različite perspektive”, kažu bračni drugovi i suradnici.

“Iako je naša fondacija najveća na svetu, biznisi i vlade i dalje troše više nego mi. Kalifornija, recimo, troši više nego što mi dajemo samo kako bi održala sistem javnih škola. A mi svoje resurse koristimo na vrlo specifičan način – testiramo potencijalne inovacije, sakupljamo i analiziramo podatke i tome prilagođavamo naš rad. Želimo da budemo inkubator za različite ideje, te onda pomoći da najbolje od najboljeg naraste što je brže moguće”, kaže Melinda Gejts i osvrće se na pitanje zašto naprosto ne daju svoje bogatstvo nekoj vladi ili političarima.

foto: AP / Ted S Warren

“Verujemo da organizacije poput naše imaju jedinstvenu i nezamenjivu ulogu u društvu. U stanju su da detektuju gde je pomoć najpotrebnija i onda na svojim plećima da iznesu projekte koji su visokorizični i koje vlade ne mogu da odrade, a biznisi ne žele. Ako odgovorni političari nešto pogrešno urade trebalo bi, u teoriji, da izgube posao, a da ne kažem da se vlast vrlo brzo i menja, dok mi svoje greške i pogrešne korake pokrivamo sami”, kaže Bil Gejts kojeg najčešće pitaju “šta on dobija time što daje okolo svoj novac“.

“Bićemo van sebe od sreće ako pomognemo pri eradikaciji nekih bolesti poput malarije. Radimo to što radimo i zato što smo tako odgojeni, oboje dolazimo iz porodica koje su nas odgajale u veri da je naš zadatak da svet ostavimo boljim mestom nego kakvo je bilo kad smo krenuli. Melinda je od detinjstva volontirala, besplatno držala instrukcije i živela veru koju su joj usadili roditelji. Moji roditelji su bili zagovornici niza važnih udruženja i lokalnih organizacija u Sijetlu i šire. Naravno, to nisu samo naše vrednosti niti mi na njih polažemo neka specijalna prava. Milioni ljudi vraćaju svojim zajednicama volontiranjem, doniranjem i pomaganjem. Mi smo samo u neuobičajenoj poziciji jer – imamo jako puno novca. Naš cilj je da radimo ono što su nas roditelji naučili i da popravimo stanje sveta“, rekao je Gejts osvrnuvši se na gotovo dve decenije rada sa suprugom. To je, kaže, većina njihovog braka i do sada je fondacija postala neodvojiv deo identiteta para, postala je njihov život.

foto: AP / Lauren Victoria Burke

“Jako nam je, takođe, važno da svemu tome naučimo i svoju decu. Čim su malo porasli, počeli smo da ih vodimo sa sobom kako bi i sami videli šta mi to tačno radimo, i zašto mislimo da je važno. Svi smo zajedno učili, često u društvu lidera, naučnika i vaspitača. Sve što smo tokom godina naučili želimo da iskoristimo za najbolji mogući rad naše fondacije. Možda smo pre dve decenije mogli da donesemo neku drugu odluku o tome šta da uradimo s našim bogatstvom, sada nam je neki drugi scenario potpuno nezamisliv”, slažu se Melinda i Bil Gejts koji imaju troje dece, zajedno su “teški” 90 milijardi dolara, a tokom godina su donirali gotovo 30 milijardi dolara.

Kako je napisao novinar Nil Tvidi za The Telegraph “Vilijam Henri Bil Gejts je bogat čovek. Njegovo bogatstvo se procenjuje na godišnji BDP jednog Ekvadora, i čak nešto više od godišnjeg BDP-a jedne Hrvatske. Po ovom pomalo sirovom kriterijumu osnivač Microsoft-a vredi dve Kenije, tri Trinidada i desetak Crnih Gora. Nije loše za čoveka koji je odustao od fakulteta. Gejts je takođe rekao da je on osiguran kad je u pitanju hrana i odeća, te da njemu novac više ništa ne znači. Znači mu da promeni svet.”

dijaspora.news/express.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top