All for Joomla All for Webmasters
Magazin

ČIJE IME JE LEPŠE? Sedmogodišnja Srbija dobila konkurenciju: Dečak iz Zemuna ima MOĆNO ime

Jedan Tesla, onaj poznat i priznat širom planete, doneo je svetlost čitavom svetu, a drugi jednoj mladoj zemunskoj porodici.

U moru kratkih i zvučnih imena, često stranog porekla, mladi roditelji Teodora i Stefan odlučili su da sinu prvencu daju originalno ime po jednom od najumnijih ljudi u istoriji. Reč je o Tesli Petroviću koji je tek napunio mesec dana, a kao što mu ime sluti, možda će mu sudbinu odrediti i prvi gost.

 – Prvi gost mu je, ni manje ni više, bio električar! Tih dana kada se rodio grejanje nam nije dobro radilo, tako da smo morali da ga pozovemo – priseća se sa osmehom Teodora.

Ni ovaj Tesla ne voli mrak, a one koji ga upoznaju retko ostavlja ravnodušnim.

– Za razliku od druge dece, naše su odmah u porodilištu, ali i na svim drugim mestima, zapamtili po imenu. Umesto „kako vam je beba“, svi sa osmehom pitaju „šta nam radi naš Tesla“ – pričaju srećni i ponosni roditelji i dodaju da mu zbog zvučnog imena, skoro niko ne daje nadimke.

Odmah po saznanju pola, Stefan je dao predlog koji je Teodora rado prihvatila.

– O Nikoli Tesli sam mnogo čitao i pratio njegov rad, a ovo je način da mu zahvalimo za sve što je učinio. Mnogi kojima sam rekao da će mi se sin zvati Tesla prokomentarisali su da je to prezime, ali ako se vratimo u istoriju do Stefana Nemanje, shvatamo da to i nije nova praksa – priča Stefan i dodaje da su svoje dete imenom usmerili ka nauci, ali da će mu pružiti podršku i ako krene nekim drugim putem.

Mali Tesla zaspao je usred naše priče o njemu. Kažu da da je najnemirniji kada je tišina, prestaje da plače čim čuje pesmu „Mama voli bebu“, a roditelje redovno opominje da ga nahrane.

Ne voli mrak

Foto: Marko Đoković / RAS SrbijaNe voli mrak

– Na svaka tri sata se budi i onda mora da jede, ako ne, to je problem i za nas i za komšiluk, a zaspi čim čuje zvuk usisivača ili fena – nabraja Teodora i dodaje da joj je u ulozi majke dosta pomoglo iskustvo koje ima kao babica.

Kao prvo unuče sa obe strane, Tesla je od prvog dana okružen pažnjom i ljubavlju, a ako će ga neko razmaziti, kažu da će to biti tetka Tijana, koja je takođe obrazovana za babicu.

Mladi roditelji se nadaju da će imati veliku porodicu, a kako ističu, ravnomerna podela poslova je njihov recept za uspeh.

– Čak i kada se Tesla rodio, nisam želeo da slavim bez nje. Čekali smo da, trećeg dana, izađe iz porodilišta, a onda smo sa prijateljima i porodicom zajedno išli u provod – kaže Stefan.

SRBIJA SA AVALE

Pored Tesle, jedno od originalnijih imena roditelji su odabrali i za sedmogodišnju Srbiju sa Avale. Kako kažu njeni roditelji „ona ga voli i odlično nosi“.

IMENJAK IZ AMERIKE

Pre nešto više od tri godine pojavila se vest da je jedna američka porodica sinu dala ime Tesla. Iako se mislilo da su to uradili kao i Petrovići, po slavnom naučniku, ideja vodilja im je bila kompanija „Tesla motors“. ponosni Petrovići.

Dijaspora.news Izvor Blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top