All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Najbogatija Kanađanka srpskog porekla Rebeka Mekdonald: Za zdrav biznis potrebno je razdvajanje politike od ekonomije! (VIDEO)

Nemate zdravu ekonomiju ako morate da budete politički povezani da biste bili u nekom biznisu. Poznajem predsednike u državama u kojima poslujem, i u Kanadi i u SAD i u Engleskoj, ali oni apsolutno nemaju uticaja na moj biznis. Političari imaju svoju oblast rada – sigurnost zemlje, bankarski sistem, funkcionisanje institucija i ostalo. Onog momenta kad se umeša država, tu više nema zdravog biznisa. U to duboko verujem i ne bih mogla da razvijem svoju kompaniju da tako ne poslujem.

Najuspešnija i najbogatija Srpkinja – ne volim to da govorim za sebe, jer nikada nisam volela da se hvalim. Činjenica je da sam sticajem okolnosti i zahvaljujući mom karakteru i tome što volim izazove i takmičenje, ušla u biznis koji je do tada bio za zatvoreni krug poslovnih ljudi. Time se pogotovo nisu bavile žene! Posao prodaje električne energije i gasa osamdesetih godina u Kanadi – pa, bilo je nezamislivo da se žena time bavi. Ali, ja sam bila uporna, nisam prihvatala „ne“ i „ne može“ kao odgovor, i uz dosta rada i malo sreće, uspela sam.

Ovako za Magazin Biznis priča o svom biznisu i onome što je postigla u prošle tri decenije Rebeka Mekdonald (Rebecca MacDonald), Kanađanka srpskog porekla, vlasnica kompanije Just Energy Group sa sedištem u Kanadi, koja zapošljava oko 3.000 ljudi, ima godišnji obrt oko četiri milijarde kanadskih dolara (oko tri milijarde američkih dolara) i listirana je na berzi.

Poznata po tome da retko daje intervjue, gospođa Mekdonald u ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis govori o svom profesionalnom putu, o vrednostima za koje se zalaže, o odnosu politike i ekonomije i zašto ne investira u Srbiji, o novoj eri tehnološkog razvoja i budućnosti energetskih kompanija, ali i o svojoj porodici, o prijateljima, o ličnostima kojima se divi, kao i o tome zašto je odlučila da proda svoju kompaniju i biznis, pošto je taj postupak već pokrenula prošle godine.

• Šta je danas najvažnije u trgovini energijom i zašto ste odlučili da prodate svoj biznis?

– Tržište energije se deli na dva dela: prodaja energije i proizvodnja, koju rade kompanije kao što su Šel, Britiš petroleum, Konstelejšn i druge, to su sve kompanije sa kojima ja sarađujem. Njihov biznis plan i moj su potpuno različiti. Pre 30 godina ja sam mislila da je njima mnogo lakše da realizuju svoj biznis plan. Sada, u 2019. godini, svi oni žele da se zamene sa mnom. Sada svi žele da kupe moj biznis, što ću najverovatnije i uraditi. Informacija o tome je već objavljena i u Kanadi i u Severnoj Americi. Moja godišnja prodaja dostiže četiri milijarde kanadskih dolara, ali je moj biznis najvećim delom u Sjedinjenim Američkim Državama: tamo imam 80 odsto biznisa, 10 odsto u Kanadi i 10 odsto u Velikoj Britaniji. Startovala sam u Kanadi, ali je moj biznis mnogo veći u Severnoj Americi jer je veća i potražnja. Kanada jeste ogromna zemlja, ali nas ima samo oko 33 miliona stanovnika na ovolikoj površini. A to je samo deset odsto populacije koja živi u SAD.

• Koliko očekujete da ćete dobiti od prodaje vaše kompanije?

– Neću prodati biznis ako ne dobijem dobru cenu.

• Šta ćete posle raditi? Vi niste neko ko je navikao da ne radi?

– Da, ja vodim veoma aktivan život i naravno da ću ostati u biznisu, ali kroz članstvo u upravnim odborima raznih kompanija. Godinama me već pitaju da budem predsednik u upravnim odborima raznih kompanija. Prihvatila sam samo jedan – u kanadskim železnicama. Veoma me zanima da budem u upravnim odborima, jer je to način kako mogu da pomognem drugim firmama. Volim da pomažem mladima koji počinju biznis, posebno ženama u biznisu. To i danas radim, koliko mi obaveze dopuštaju. Takođe, želim da se posvetim humanitarnom radu, jer sam u to već sada dosta uključena. I, konačno, želim da imam više vremena za svoju porodicu i da uživam u njima.

 

Dijaspora.news/Magazin Biznis

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IZDVAJAMO

Dijaspora News je prvi informativni portal namijenjen dijaspori. Cilj portala Dijaspora News je da nas poveže i okupi, da informiše o najvažnijim dešavanjima, kako u domovini, tako i o aktivnostima udruženja i pojedinaca u iseljeništvu. Trudićemo se da budemo drugačiji, bolji, da obezbijedimo relevantne informacije sa relevantnih adresa. Ne ustežite se da nas kontaktirate, pitate, pošaljete vijesti iz svojih zajednica. Registrujte se i na DN forum i podijelite svoja iskustva i stavove.

Povežimo se.

Facebook

To Top