All for Joomla All for Webmasters
Srbija

NAJAVA SKANDALA Radikali ponovo prete: Devenport će nas čuti!

Poslanici radikala ponovo prete da šefu Misije EU u Srbiji Majklu Devenportu neće dozvoliti da ni na sledećoj sednici Odbora za evorintegracije predstavi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

Vjerica Radeta, poslanica SRS, rekla je da će učiniti sve da Majkl Devenport ni ovog puta ne govori u Skupštini. Ona je navela da će vladajuća većina, ukoliko želi da čuje ovog evropskog diplomatu, morati da menja Poslovnik.

 – Ako dođe Deveport, onda će nas čuti – poručila je Radeta.

Članovi Dveri sa druge strane “izražavaju radost” zbog nove sednice Odbora za EU. Marinika Tepić, predsednica Odbora, kaže za “Blic” da to stoji u odgovoru na njen poziv za prisustvo sednici tog tela, koje je poslato svim poslaničkim grupama.

Majkl Devenport

Foto: Sava Radovanović / TanjugMajkl Devenport

– Poslanici Dveri su “izrazili radost” zbog nastavka sednice i napisali da žele da čuju kako se izlazi iz EU (o Bregzitu), a ne kako se u nju ulazi, mada to nije tema. Pozitivan odgovor dobili smo i od poslaničkih grupa DS i SDS – kaže predsednica Odbora za EU.

Šešelj pušta pesme o Trampu i traži Deveportov broj da mu ih pošalje

Foto: Sava Radovanović / TanjugŠešelj pušta pesme o Trampu i traži Deveportov broj da mu ih pošalje

Prošlog četvrtka poslanici SRS i Dveri četiri sata su ometali sednicu Odbora za evrointegracije, na kojoj je Majkl Devenport trebalo da govori o izveštaju koji je sačinila Evropska komisija. Njega su u tome, uvredama i pretnjama, sprečavali pre svega članovi SRS, predvođeni svojim liderom Vojislavom Šešeljom, zbog čega je sednica i prekinuta.

Oni su navodno protestvovali jer im Izveštaj nije dostavljen na srpskom jeziku, a imali su i prigovor na mesto na kojem je sedeo šef misije EU u Srbiji, navodeći da on može da sedi samo u galeriji.

Devenport je nakon incidenta izjavio da je spreman ponovo da se pojavi u Skupštini Srbije i da je o povodom prošlonedeljnog skandala poslao pismo Maji Gojković, predsednici parlamenta.

Ponovo bez izveštaja na srpskom?

Kako je izjavila Tepićeva, Izveštaj EK o napretku Srbije preveden je na srpski jezik, ali on svejedno neće biti dostavljen poslanicima, jer se ne radi o dokumentu Skupštine Srbije.

Ona je navela da sednica Odbora može da bude zakazana “svakog časa”, kao i da će ona biti održana najverovatnije sledeće nedelje.

Marinika Tepić

Foto: Sava Radovanović / TanjugMarinika Tepić

– Razmatrali smo da sednicu zakažemo za sutra, ali će tada verovatno biti nastavljena sednica Skupštine, tako da je verovatniji termin sledeća nedelje, možda čak i ponedeljak. Pošto ima mnogo zainteresovanih poslanika, ona će biti održana kada ne bude plenuma, kako bi svi koji žele mogli da joj prisustvuju – navodi ona.

Predsednica Odbora kaže da će Izveštaj EK usmeno na srpskom jeziku predstaviti Majkl Devenport.

– On ne može da bude dostavljen poslanicima, jer to nije dokument parlamenta. Ono što ja mogu da uradim povodom toga, jeste da uputim sve zainteresovane na adresu na kojoj mogu da ga pročitaju na srpskom jeziku, a to je Kancelarija za EU. Mi nećemo razmatrati Izveštaj, analizirati ga ili usvajati. Ponavljam, on će samo biti predstavljen – navodi ona za “Blic”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top