All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

MJEŠTANI PIVE U CRNOJ GORI BLOKIRAJU PUT: Traže put, vodu i pravično obeštećenje za vlasnička imanja (FOTO)

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna od srijede će blokirati put izvodjačima radova na 410kw dalekovodu Lastva – Čevo – Pljevlja i neće dozvoliti nastavak radova na dijelu trase koji prolazi kroz ova sela.

DAVID PROTIV GOLIJATA: Mještani crnogorskog sela ušli u klinč sa energetskom kompanijom CGES;Otimaju nam imanja i uništavaju selo (FOTO)

MJEŠTANI CRNOGORSKIH SELA BLOKIRAJU PUT: “Dosta nam je NASILJA, OTIMAJU od sirotinje i uništavaju nam imovinu”

CRNOGORAC OGORČEN: Državna kompanija mu OTIMA I UNIŠTAVA imanje, a tužilac i policija NE REAGUJU

Mještani su, da podsjetimo, najavili protestno okupljanje revoltirarni nemarnim odnosom Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji u ovom kraju gradi 410kW dalekovod Lastva Pljevlja, prema putnoj infrastrukturi i biodiverzitetu, ali i, kako navode, nezakonitom ulaženju u posjed i uništavanju vlasničkih imanja koja se nalaze na trasi dalekovoda Lastva – Pljevlja.
Mještani navode da CGES neovlašteno obavlja radove, sječe šumu i uništava imovinu i djelove imanja, koja prethodno nije ekspropriisao, ili to nije učinio u postupcima u skladu sa zakonima Crne Gore i Ustavom Crne Gore, i nije, kako navode, prethodno utvrdio niti isplatio pravičnu naknadu odnosno obeštećenje.


-Stanovnici MZ Brezna ugroženi su i neadekvatnim korišćenjem putne infrastrukture koju su gradili iz samodoprinosa i na sopstvenoj zemlji decenijama unazad. U selu imamo i domaćinstva koja se ozbiljno bave turizmom i poljoprivredom koji je ovakvim stanjem puta uništena njihova egzistencija i nijesu u mogućnosti da plaćaju obaveze prema državi i prema radnicima bez obzira na molbe opštini i nadležnima da nešta urade na sanaciji puta – navode mještani.
Oni traže da se put popravi, odnosno napravi novi, mještani pošteno obeštete za svoja imanja, ali i da CGES, kao društveno odgovorna kompanija, investira u vodosnabdijevanje ovih pivskih sela, koja su medju rijetkima u Crnoj Gori koja još nemaju vodu.
-Kako je državna monopolska kompanija CGES na teritoriji sela Donja Brezna i Gornja Brezna, već u velikoj mjeri ugrozila biodiverzitet, i značajno ugrozila razvoj eko turizma i poljoprivrede, koji su u razvoju, mještani smatraju da, kao društveno odgovorna kompanija, treba dio ogromnog profita koji će sticati koristeći prostor i resurse ove teritorije, vrati zajednici i to na način što će investirati u vodosnabdijevanje sela koja su jedna od poslednjih u Crnoj Gori koja još uvijek nemaju vodu – navode mještani Brezana.


Na sastanku sa predstavnicima CGES-a, koji je inicirao CGES, nije postignut dogovor o odustajanju od protesta i blokade puta.
Iz CGES-a su naveli da je putnu infrastrukturu u najvećoj mjeri oštetio korisnik eksproprijacije za 110KW dalekovod, privatna kompanija “Krnovo Green Energy”, te da CGES snosi tek neznatan dio odgovornosti, i ponudili formiranje komisije koja će utvrditi stepen oštećenja. Mještane čija su vlasnička imanja uzurpirali, uputili su na sudske postupke. Naveli su, takodje, i da dovodjenje vode u selo nije u njihovoj nadležnosti, saopstili su mjestani.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top