All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Mještani crnogorskog sela već mjesec blokiraju radove energetskim kompanijama: Sramno je da moramo ovako da štitimo Ustav i zakone Crne Gore!

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna već gotovo mjesec dana blokiraju put ka svojim selima i ne dozvoljavaju pristup energetskim kompanijama koje izvode radove na dalekovodima 110kV I 400kV, Krnovo Green Energy i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) u njihovim selima.
Mjestani kažu da će ostati na braniku elementarnih ljudskih prava i zakona i Ustava Crne Gore dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

“Sramno je da mi, seljaci, moramo na ovaj način da štitimo Ustav i zakone Crne Gore i da čuvamo dostojanstvo i medjunarodni kredibilitet države Crne Gore kada je u pitanju postovanje ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Crna Gora se hvali liderstvom u pregovorima sa EU, a dozvoljava da krupni investitori krse zakone i ljudska prava, i da se ponasaju bahato I neodgovorno u zajednicama u kojima izvode radove i ostvaruju profit”, navode mjestani. Oni dodaju das u o svemu obavijestili predsjednika, premijera I resorna ministarstva Crne Gore, kao I strane ambasade i medjunarodne organizacije.

Predstavnici mjestana su prosle sedmice imali sastanak sa predstavnicima opstine Plužine, CGES-a i Krnovo Green Energy-ja. Na tom sastanku, kako navode, CGES je ostao pri svojoj ponudi da obezbijedi rekonstrukciju dijela puta u dužini od tri kilometra, dok su iz kompanije Krnovo Green Energy tražili da im se dostavi zvaničan elaborat rekonstrukcije kako bi od centrale mogli da potražuju novac za taj posao.
“Tek kada smo blokirali izvodjenje radova, oni su nas saslusali i tražili elaborat, iako je njihova zakonska obaveza bila da putnu infrastrukturu koju su unistili radovima, vrate u prvobitno stanje. Taj put, koji su gradili mjestani Brezana samodoprinosom, i na svojoj imovini, nije ni bio predvidjen za prolazak hiljada I hiljada tona teskih tereta i mehanizacije, a sada je naša egzistencija ugroženja njegovim uništenjem. I to smo prihvatili i izrada elaborata je pri kraju. Taj posao je preuzela i platiće opstina Plužine. Kada obezbijede i deponuju novac za rekonstrukciju puta, mogu nastavniti radove”, navode mjestani.

Da podsjetimo, mještani Brezana su prije skoro mjesec dana počeli protest i najavili da neće dozvoliti ulazak u sela nijednom privrednom subjektu dok se ne ispune njihovi zahtjevi – da energetske kompanije poprave put koji je totalno uništen tokom izvodjenja radova na dalekovodima, da učestvuju u obezbjedjivanju sredstava da mještani ovih sela konačno dobiju vodu, kao i da ne upadaju nezakonito na njihova imanja i da budu pravično obeštećeni za uništenu imovinu.
“Ovdje se radi o klasničnom kršenju naših elementarnih ljudskih prava I kršenju zakona – prava na put, vodu, zdravo okruženje i na mirno uživanje privatne svojine. Ova prava su nam zagarantovana zakonima, Ustavom CG I medjunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Investitori i izvodjači radova su uništili put, ekosistem, privatna imanja, i odbijaju da to poprave i nadoknade, čime su direktno ugrožena naša prava na život, rad i nepovredivnost privatne svojine, rekao je ranije Milonja Blagojević, predsjednik Mjesnog odbora i vlasnik prvog crnogorskog etno sela “Montenegro”.

“Moje etno selo je pretrpjelo ogromne stete jer mi turisti ne dolaze zbog unistenog puta i ekosistem, a to je zaustavilo I dalji turistički razvoj sela i gradnju novih turističkih kapaciteta. Ogromne štete trpe poljoprivrednici koji ne mogu da plasiraju svoje proizvode, kao I svako pojedinačno domaćinstvo, koje je u protekle tri godine pretrpjelo štete na automobilima.

Postavljanjem dalekovoda, kopanjem, nasipanjem, pravljenjem deponije na ulazu u selo, zračenjem dalekovoda, kojima je ispresijecano selo, značajno je, i biće jos više, uništen ekosistem i naružen izgled Brezana, gdje su turisti dolazili prvenstveno zbog nedirnute prirode. Pored energetskih kompanija, tužbom će biti obuhvaćena i Uprava za šume, koja je odavde izvukla ogromne količine drvne gradje, a spremamo I krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, protiv svih odgovornih za njihovo nezakonito djelovanje. Sva sredstva koja dobijemo uložićemo u infrastrukturu sela, vodosnabdijevanje, popravku puta. Ne znamo da li će ovdje više uopste biti moguće baviti se turizmom i poljoprivredom”, rekao je Blagojević i naglasio da se ukupna šteta, zajedno sa rekonstrukcijom puta, procjenjuje na preko milion eura.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top