All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Mještani crnogorskog sela blokirali radove energetskoj kompaniji CGES

Mještani crnogorskih sela Gornja i Donja Brezna, u pivskoj planini, jutros su, kako su ranije najavili, blokirali put izvodjačima radova na 410kw dalekovodu Lastva – Čevo – Pljevlja.
Oni neće dozvoliti nastavak radova na dijelu trase koji prolazi kroz ova sela sve dok se, kako su rekli, ne postigne dogovor sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) koji je investitor projekta i korisnik eksproprijacije. Oni traže da se popravi put, dovede voda u selo, i pravično obeštete vlasnici privatnih imanja na trasi dalekovoda, koja su, kako navode, nezakonito uzurpirana i uništena.
Mjestani su rekli da su svjesni da je ovo “borba Davida protiv Golijata”, ali i da će istrajati jer su “ovu zemlju” njima ostavili njihovi preci, a oni žele da je ostave svojoj djeci.
Dalekovod 400 kV Lastva – Čevo – Pljevlja je dio projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom. Ukupan budžet ovog projekta je 127 miliona eura, u okviru čega je za interkonekciju sa Srbijom i ulaganja u internu mježu obebijedjen grant EU od 25 miliona eura.
Medjutim, da ne ide sve po planu, prvenstveno u postupku eksproprijacije i obeštećenja vlasnika privatnih imanja na trasi dalekovoda, govori činjenica da se sa realizacijom značajno kasni. Kako je nedavno kazao izvrsni direktor CGES, Dragan Kujović, rok je bio početak ove godine, ali je prolongiran za 2019. godinu.
Milonja Blagojević, vlasnik Etno sela “Montenegro” u Gornjim Breznima kazao je novinarima da je put, koji su mještani gradili samodoprinosom i na svojim imanjima, toliko uništen tokom gradnje dalekovoda, da ozbiljno ugrožava rad njegovog objekta, a da i mještani koji se bave poljopivredom i stočarstvom trpe velike štete.
“Gosti lome auta, autobusi mogu da dodju do Etno sela jedino ako su vozači spremni da rizikuju, mnogi nam najavljuju i tužbe zbog štete koju pretrpe”, rekao je Blagojević i dodao da očekuje da se u riješavanje ovog problema uključi i lokalna vlast kao i resorna ministarstva.

Miorad Blečić

Milorad Blečić, mladi domaćin koji je napustio rad u školi kao profesor i na očevini se bavi stočarstvom, kaže da u 21. vijeku mora traktorom da tjera vodu da bi napojio svojih petnaestak krava. “Em nema vode, em nema puta. Kako da radimo i da prosperiramo? Ne mogu da realizujem otkup mlijeka jer nijedna mljekara ne može vozilom da dodje do mene”, kaže Blečić. Isti problem ima i Majo Blečić, koji se bavi ovčarstvom.
Mještani traže da CGES investira u dovodjenje vode u selo, jer će, kako navode, sa ovog prostora ubirati velike prihode.

Nikola Radojeveć

“U civilizovanom svijetu praksa je da korporacije koje posluju i profitiraju u odredjenoj zajednici, dio profita vraćaju zajednici kako bi popravili kvalitet života mještana. Naši zahtjevi su opravdani, jer tražimo samo postovanje naših elementarnih ljudskih i gradjanskih prava, a to su put, voda i poštovanje privatne svojine”, kaže Nikola Radojević i dodaje da je put u Breznima u takvom stanju da vremenski duže traje vožnja 10km od Donjih do Gornjih Brezana, nego vožnja 30km do Nikšića.
Mještanin Mirko Radojević kaže da je CGES, u procesu gradnje 400kw dalekovoda, nezakonito i bez pravnog osnova ušao u posjed velikog broja imanja, a pojedina su potpuno uništena.
“Izvodjači CGES-a su povrijedili neprikosnoveno pravo privatne svojine prelaskom preko imanja, nasipanjem, kopanjem, probijanjem pristupnih puteva do trase, a velikim dijelom bez pravnog osnova, saglasnosti vlasnika I bilo kakve nadoknade za korištenje. Na mom imanju su se uknjižili kao vlasnici na 150m2, za stubno mjesto, a uništili kompletno imanje od oko 6.000 kvadrata”, kaže Radojević. “Naš zahtjev je isključivo da poštuju zakone i Ustav Crne Gore kao i Evropsku konveciju o ljudskim pravima i, u dogovoru sa vlasnicima ili drugim zakonitim postupcima obezbijede pravni osnov da zakorače na privatnu svojinu, i da pravično nadoknade počinjenu štetu. Molimo ih da ubuduće ne pokušavaju da zloupotrijebljavaju pravnu neukost mještana ili njihovo fizičko odsustvo i profitiraju na račun sirotinje, kaže Radojević.

Mirko Radojević

 

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Mještani Pive nastavljaju blokadu puta, CGES odbacio zahtjeve: ““Oni koji krše ljudska prava, rade protiv države” – Dijaspora News

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top