All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Kralj Nikola oslobađao je Kosovo, a bratoubilačka vlast u Crnoj Gori sada mu je zadala bolnu ranu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je danas parastos kralju Nikoli i članovima kraljevske porodice Petrović u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice na cetinjskom Ćipuru, a parastos je služen na tridesetu godišnjicu prenosa njihovih zemnih ostataka u otadžbinu iz Italije.

U besedi nakon parastosa, vladika je istakao da je kralj Nikola izuzetna ličnost u našoj istoriji i ne bez razloga nazvan carem junaka.

“Među najznačajnijim njegovim delima je oslobođenje Kosova i Metohije, zajedno sa njegovim zetom, kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem, naglasio je vladika i istakao da je veoma značajno to pominjati baš u ovo vreme kad vlasti u Crnoj Gori sarađuju sa, kako je kazao, bogoubicama i bratoubicama.

“A pre njih, ovih sadašnjih razbojnika, su se nažalost upravo naši crnogorski titoisti odrekli Kosova i Metohije 1945. godine i time položili temelj ovome što se danas tamo događa”, ukazao je on.

“Ja mislim da je od svih rana koje je kralj Nikola doživio, i za života i nakon upokojenja, najdublja upravo rana od toga što se dogodilo i što se događa sa KiM”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Vladika je saopštio da se nada da će i princ Mihailo i ostali Petrovići, čiji su grobovi rasuti po Evropi, biti preneti i sahranjeni na dvorskom groblju koje se nalazi u Cetinjskom manastiru. Pogotovo, kako je naglasio, sinovi kralja Nikole, koji su kršteni u Cetinjskom manastiru.

“Tu su primali i sveto pričešće. Tu su dolazili sve dok su bili ovde, pa bi bila grehota i prema njima sramotno da ih sahranjuju negde drugde nego tamo gde je predvideo da budu sahranjeni njihov otac knjaz Nikola”, kazao je mitropolit Amfilohije, ističući da je pesma kralja Nikole “Onamo ‘namo” jedina prava i istinska himna Crne Gore, koju su prisutni otpevali posle parastosa.

 

 

Dijaspora.news/(Kurir.rs/in4s.net/Foto: Zorana Jevtić)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top