All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Mitropolija SPC: Pokazalo se da smo istinu zborili

Mitropolija Crnogorsko-primorska SPC je večeras saopštila da se pokazalo da su bila netačna uveravanja vlasti Crne Gore da je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala pozitivno mišljenje o odredbama o verskoj imovini u Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti.

„U vezi sa odredbom o crkvenoj imovini, pokazalo se da smo istinu zborili kada smo rekli da nema saglasnosti Venecijanske komisije za jednostrano preknjižavanje imovine crkava i verskih zajednica. Dakle, to nije prošlo, nije dobilo pozitivno mišljenje“, naveo je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić za Radio Svetigoru.

Venecijanska komisija je danas na svom sajtu objavila mišljenje o crnogorskom Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti u kojem pozdravlja nameru Vlade da tu oblast uredi na savremen način, ali i podvlače da imovina ne može biti oduzeta bez sudske odluke.

Džomić je rekao da je Venecijanska komisija u mišljenju istakla da država ima iste mogućnosti kao što je imala i do sada, a to je da u sudskom postupku dokaže da je imovina njena.

„Nema one ideje da se jednostrano preknjižava imovina na osnovu popisa organa uprave nadležnog za imovinu i da katastar postupa po tome. Naprotiv: svako može da podnese zahtev, i ja mogu danas da podnesem zahtev da je vaš stan moj, ali to ne znači ostvarivanje prava po tom zahtevu“, rekao je on.

S druge strane, Vlada Crne Gore je i danas, pošto je objavljeno mišljenje Venecijanske komisije, naveli da nisu ni planirali jednostrano oduzimanje imovine, i da je upravo Vlada predložila rešenje koje je usvojila Venecijanska komisija, a tiče se sudskog postupka.

U Predlogu zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada se navodi da sve verske zajednice, medju kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bili vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

 

Dijaspora.news/Infobrif

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top